Koktajl z białych szparagów i kalarepki

Dziś serwuję koktajl z białymi szparagami. Po zielonych, zdecydowanych w smaku przyszła kolej na delikatną w smaku białą odmianę. Szparagom towarzyszy kolejna wiosenna nowalijka — kalarepka.

Oba warzywa mają niewiele kalorii i moc wartości odżywczych. I białe szparagi i kalarepka to multum witamin i soli mineralnych tak potrzebnych w wiosennej diecie. Czy wiesz, że niepozorna kalarepka dzięki sporej zawartości luteiny zadba o Twoje oczy? Białe szparagi mają niesamowite właściwości oczyszczające, dlatego są niezastąpione w wiosennej diecie. Warzywa spożywane na surowo zachowują wszystkie składniki odżywcze, zapraszam do miksowania.

Składniki:

  • 4-5 białych szparagów
  • 1/2 kalarepki
  • 1 banan
  • 1 pomarańcza
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 1 plaster mrożonej cytryny — opcjonalnie
  • 1 szklanka wody mineralnej

Przygotowanie:

  • szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i obrać. Obierki i końcówki zachowaj do przygotowania wywaru na zupę szparagową
  • resztę warzyw i owoców obrać i pokroić na mniejsze cząstki, następnie umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji
  • podawać zaraz po zmiksowaniu

NA ZDROWIE!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *