Kolorowe naleśniki na soku z buraka

Zapraszam dziś na niecodzienne, bardzo kolorowe naleśniki. Czerwoną barwę zawdzięczają sokowi z buraka. Proszę bardzo, bez sztucznych barwników i da się. Intensywny kolor to nie tylko wrażenia wizualne, ale i dodatkowe wartości odżywcze. Po zielonych naleśnikach barwionych szpinakiem, z czosnkiem niedźwiedzim kolej na czerwoną barwę. Intensywny czerwony kolor to mnóstwo antyoksydantów wspierających nasze zdrowie.

Tym razem proponuję naleśniki  w wersji wytrawnej z twarogiem z dodatkiem sera feta i w towarzystwie roszponki.

Składniki na naleśniki (8 sztuk):

  • 200 g mąki orkiszowej 1050
  • 200 ml soku z buraka (kupny bio, jednodniowy)
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka L
  • sól

Składniki na sałatkę:

  • 100 g roszponki
  • garść rzodkiewek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu

Dodatkowo: 

  • pestki słonecznika
  • 350 g twarogu
  • 150 g sera feta
  • szczypiorek
  • śmietana/jogurt — opcjonalnie
  • pieprz z młynka

Przygotowanie:

  • wszystkie składniki na naleśniki zmiksować i odstawić na 30 minut
  • sałatę umyć, osuszyć. Przygotować winegret i rzodkiewki. Uprażyć na suchej patelni ziarna słonecznika
  • twaróg i fetę rozgnieść widelcem, doprawić pieprzem i wymieszać ze szczypiorkiem, gdyby był za suchy dodać jogurt lub śmietanę
  • smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni. Gdyby ciasto z trudem się rozlewało, rozrzedzić dolewając wody lub mleka
  • gotowe naleśniki przekładać serem. Podawać z roszponką, posypane ziarnami słonecznika

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *