Wszyscy lubimy dania jednogarnkowe, bo wystarczy jedno naczynie, niewiele składników i szybkie, zdrowe danie gotowe. Danie idealne dla zabieganych, bo można ugotować na zapas, a odgrzewane jest jeszcze smaczniejsze.

Właśnie rozpoczął się jesienny wysyp kalafiorów stąd moja dzisiejsza propozycja — curry z kalafiorem. Kalafior w orientalnym wydaniu, które posmakuje wszystkim!

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kalafior
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki żółtej pasty curry
  • curry w proszku — opcjonalnie
  • 1 łyżeczka cukru/miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sok z limonki

Przygotowanie:

  • w garnku rozgrzać olej i podsmażyć pastę curry, następnie dodać rozdrobnionego kalafiora i zalać mlekiem kokosowym. Gotować około 20 minut
  • 5 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić do smaku curry w proszku, sosem sojowym i sokiem z limonki
  • podawać z ryżem basmati lub pieczywem

SMACZNEGO!

Przepis pochodzi z magazynu Delikatesy centrum — jesień 2019

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *