Shot z kurkumy i imbiru — mikstura na odporność i przeziębienie

Pogoda nas nie rozpieszcza, dlatego powinniśmy pomyśleć już teraz jak wzmocnić odporność organizmu, by w pełni zdrowia przebrnąć przez okres jesienno-zimowy.

Nie należy zapominać o zdrowym odżywianiu i codziennej porcji warzyw i owoców. Dodatkowo przyjdzie nam z pomocą shot z kurkumy i imbiru.

Proponowany shot nie ma nic wspólnego z napojem alkoholowym, jest to inna odmiana — shot witaminowy, skoncentrowana porcja zdrowia w postaci dużej dawki kurkumy i imbiru.

Kurkuma inaczej „indyjskie złoto” to przyprawa o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym i antyrakowym. Imbir ma podobne działanie przeciwbakteryjne, oczyszczające i wzmacniające odporność.

Kurkuma o lekko gorzkawym smaku nie jest łatwa do przełknięcia, dlatego dodatek słodkiego soku z pomarańczy i dodatek cytryny ma temu zaradzić.

Składniki na 300 ml mikstury:

  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 150 ml wody
  • 25 g świeżego imbiru
  • 1 łyżka mielonej kurkumy
  • 1 szczypta czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki syropu klonowego/z agawy/miodu

Przygotowanie:

  • wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny. Przelać do kielicha blendera
  • imbir obrać i pokroić na mniejsze kawałeczki. Imbir bio wystarczy dokładnie wyszorować, nie ma potrzeby obierania
  • pozostałe składniki dodać do kielicha blendera i dokładnie zmiksować
  • przygotowaną miksturę przelać do butelki z zamknięciem. Przechowywać w lodówce
  • pić każdego ranka 20-40 ml 

NA ZDROWIE!

Przepis pochodzi z kuchni pakistańskiej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *