Placuszki jogurtowe z młodej kapusty

Placuszki jogurtowe z młodej kapusty są niezwykle proste do przygotowania i bardzo smaczne. Robiłam je po raz pierwszy i nie sądziłam, że będą aż takie pyszne. Ciasto jest delikatne i puszyste, a środek placuszków chrupiący. Ponieważ młoda kapusta jest ciągle jeszcze młoda, koniecznie się skuś na przygotowanie tej super smacznej przekąski. Polecam!

Składniki na 8 placków:

  • 200 g młodej kapusty (mała ćwiartka)
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól, pieprz
  • tymianek/majeranek
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

  • kapustę poszatkuj, posól, ugnieć i pozostaw, żeby zmiękła
  • jogurt wymieszaj z jajkiem i mąką przy pomocy trzepaczki balonowej. Dodaj sodę oczyszczoną, pieprz i tymianek. Na końcu wymieszaj z odciśniętą z wody kapustą
  • układaj małe porcje ciasta na rozgrzanym tłuszczu i smaż po kilka minut z obu stron do zrumienienia
  • placuszki podawaj z ulubionym sosem jogurtowym lub śmietaną

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *