Dzisiaj prezentuję marchwiankę, ale nie jest to zwykła zupa krem, jak wielu pewnie pomyśli, ale zdrowotna zupa na biegunkę i ból brzucha.  Przepis jest banalnie prosty, bo właściwie potrzebujesz tylko marchwi, a odpowiedni zarówno dla niemowląt, małych dzieci jak i dorosłych. Ma dobroczynne działanie na przewód pokarmowy i pomaga uzupełnić elektrolity, które organizm traci w trakcie biegunki.

Marchwianka — działanie zdrowotne

Pektyny obecne w gotowanej marchwi sprawiają, że marchwianka działa łagodząco na błonę śluzową jelit i przyczynia się do usuwania z przewodu pokarmowego toksyn, które wywołały problemy jelitowe.

Składniki mineralne zawarte w marchwiance (sód, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk) uzupełniają elektrolity, które zostały utracone w czasie biegunki. Marchwianka zapobiega też odwodnieniu, o co nietrudno zwłaszcza przypadku dzieci, które chorują na biegunkę.

Przygotowując marchwiankę najlepiej zaopatrzyć się w marchew bio, ponieważ warzywa korzeniowe lubią gromadzić pestycydy.

Składniki:

  • 1/2 kg marchwi
  • 3/4 l wody
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki masła

Przygotowanie:

  • marchew obrać, pokroić w plasterki, zalać wodą i gotować do miękkości około 35 minut
  • lekko przestudzoną zupę zmiksuj blenderem na krem. Dopraw solą i dodaj masło
  • zjedz w ciągu dnia 3-4 porcje marchwianki. Gdy podajesz zupkę małemu dziecku przez smoczek, możesz dolać więcej wody, by była rzadsza

NA ZDROWIE!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *