Obecnie rozpropagowana na całym świecie przez wegetarian i wegan.
Sekretem dobrego hummusu jest odpowiednie ugotowanie ciecierzycy. Przepis na ugotowanie idealnej ciecierzycy znajdziesz tutaj: klik.
Składniki:
250 g ciecierzycy (ugotowanej z przepisu j.w. lub z puszki)
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki tahini (4 duże łyżki)
1 niepełna łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
na czubek noża kuminu
4 łyżki zimnej wody mineralnej
oliwa lub olej sezamowy do polania
zielona pietruszka lub mięta do przybrania
słodka papryka
Wykonanie:
- Ciecierzycę ugotować wg przepisu podanego wyżej, gdy używasz gotowej z puszki dokładnie odsącz ją zalewy i wypłucz w zimnej wodzie. Obrać czosnek, pokroić w kosteczkę.
- Ciecierzycę z czosnkiem, wyciśniętym sokiem z cytryny, tahini i olejem włożyć do wysokiego naczynia i zblendować na gładkie puree. Dodać sól, pieprz i stopniowo wlewać lodowatą wodę. Blendować, aż do uzyskania białej kremowej pasty. Konsystencję pasty regulować dodatkiem wody. Jeśli chcemy, by hummus stanowił smarowidło do chleba należy dodać 3- 4 łyżki wody, pasztet będzie wówczas bardziej puszysty. Jeśli chcesz uzyskać dip do maczania warzyw należy dodać odpowiednio więcej wody.
- Podawać polany oliwą i posypany posiekanymi ziołami i sproszkowaną słodką papryką
Do tego ciepły, chrupiący chlebek prosto z własnego piekarnika. Po prostu pycha!
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
2 komentarzy
uwielbiam hummus, super propozycja!
OdpowiedzUsuńUwielbiam hummus! ;) Najlepszy z marchewką :D
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!