Zima to najlepsza pora na ten pieczony w piekarniku specjał. Zresztą młode ziemniaki ze względu na sporą zawartość wody niestety nie nadają się do pieczenia.
Składniki: ziemniaki średniej wielkości
rozmaryn
dobra oliwa lub nierafinowany olej rzepakowy
sól
Wykonanie:
- Ziemniaki dokładnie wyszorować, przekroić na pół. Przekrojoną stroną jak pieczątką nabierać posiekany drobno rozmaryn i układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Wszystkie ziemniaki kłaść przekrojoną stroną do spodu blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C. Jak skórka zacznie się marszczyć, otworzyć piekarnik i przy pomocy pędzla posmarować oliwą każdego ziemniaczka. Po 20 min można już sprawdzić, obracając ziemniaka, czy się przypiekł tak jak lubimy. W moim piekarniku trwa to 30 minut. Przed podaniem posolić.
4 komentarzy
Pychotka, dzięki za pomysł z mrożeniem rozmarynu.
OdpowiedzUsuńFajnie, że się przydałam:) Zapraszam częściej:)
UsuńBardzo lubię połączenie smaków ziemniaka i rozmarynu! Super zestaw - zdrowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!