Kapusta kiszona, jak każda kiszonka zawiera bakterie kwasu mlekowego. Przywracają one równowagę kwasowo - zasadową naszego przewodu pokarmowego, korzystnie wpływając na florę bakteryjną jelit.
Kapusta kiszona usuwa trujące produkty przemiany materii. Posiada silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antynowotworowe (dzięki glukozynolom).
Zawiera duże ilości wit.C, witamin z grupy B, beta-karotenu, żelaza, wapnia i potasu. A przy tym 100 g to zaledwie 29 kalorie.
Z ilością kapusty nie mogą przesadzać jedynie osoby z chorobami tarczycy, bo działa ona wolotwórczo. Z tego właśnie powodu połączenie kapusty z rybami na talerzu, nie jest również trafione. Kapusta uniemożliwia bowiem przyswojenie jodu z ryb morskich, także osoby z niedoczynnością tarczycy powinny z niej zrezygnować jedząc ryby. Tak działa tylko surówka, bo duszoną można się zajadać bez obawy, że tarczyca wyhamuje!
Czy wiecie, że kiszoną kapustą możemy się delektować dzięki Chinczykom. To ich "wynalazek", a Niemcy przenieśli ich patent do Europy. Kapusta kiszona urozmaica i wzbogaca nasze menu w prozdrowotne składniki, dlatego jedzmy ją jak najcześciej!
Składniki:
500 g kapusty kiszonej
1-2 marchewki (gdy kiszona jest bez marchwi)
1 jabłko
1 cebula
1 łyżka oleju lnianego
pieprz z młynka świeżo mielony
1 łyżeczka cukru
natka zielonej pietruszki
Wykonanie:
- Cebulę pokroić w piórka, jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki
- Wszystkie składniki połączyć, dodać przyprawy, wymieszać. Smacznego, na zdrowie!
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!