Krupnik polski na skrzydełkach drobiowych

Pyszna, syta, pożywna i bardzo zimowa zupa, a całkiem zapomniana. Oprócz grochówki to nasza ulubiona zupa zimą. Na szczęście kasze powracają do naszych kuchni. Kasze z jęczmienia to całe bogactwo witamin i soli mineralnych.

Szczególnie sporo ma niacyny Wit. PP- obniżającej poziom cholesterolu, witamin z grupy B- regenerujących system nerwowy i błonnika. Przede wszystkim jednak klej z jęczmienia działa regenerująco na naszą śluzówkę i okostną, dzięki czemu nie trzeszczą nam stawy. Według starego porzekadła ponoć człowiek właśnie od kaszy zdrów.

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • 6- 8 kurzych skrzydełek
  • 6- 7 łyżek grubej lub średniej kaszy perłowej (125 g)
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka, kawałek pora zielonej części i białej
  • 2 plastry selera, 2- 3 ziemniaki
  • 2 łyżki posiekanych zielonych listków selera (mam mrożony z letnich zapasów)
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku j.w.
  • przyprawy sól, pieprz, 2 listki laurowe, 4- 5 ziarenek ziela angielskiego, zielona pietruszka, można dorzucić parę grzybków

Wykonanie:

  • Do zimnej wody wrzucić opłukane skrzydełka, zagotować. Następnie dorzucić kaszę, dodać sól, listki laurowe, ziele i grzybki. Gotować powoli około 30-45 minut. Długość gotowania uzależniona jest od grubości kaszy, im grubsze ziarenka, tym dłużej się gotuje
  • W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę wszystkie warzywa. 15 minut przed końcem gotowania dorzucić do garnka pokrojone warzywa. Po tym czasie kasza zaczyna się ładnie rozklejać 
  • Wyłowić skrzydełka, wystudzić. Oddzielić mięso od kości, pokroić drobno, dorzucić do krupniku. Na koniec dodać pieprz do smaku. Podając zupę można przyozdobić ją kleksem jogurtu greckiego, lub kwaśnej śmietany. Jeśli nie masz ziół z letnich zapasów, możesz dodać suszonych, a do smaku ziołowej przyprawy wegetariańskiej (bez glutaminianu sodu i innych polepszaczy). Wyregulować gęstość zupy ewentualnym dodatkiem wody.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *