Stek z piersi kurczaka z cebulą, papryką I czerwonym pieprzem

Mięso drobiowe zawiera duże ilości białka i małe ilości tłuszczu, zwłaszcza pierś z kurczaka i indyka. Zawierają dużo cynku, magnezu, potasu, witamin z grupy B, co powoduje większy pobór energii z pożywienia i wzmocnienie układu odpornościowego. Ma większą wartość odżywczą i dietetyczną niż wieprzowina i wołowina.
A największą zaletę stanowi szybkość przygotowania smakowitego dania.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 małe papryki lub 1 duża czerwona papryka
  • sól, słodka papryka w proszku
  • pieprz czerwony
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • rozmaryn
  • sól, czosnek – opcjonalnie
  • 1 łyżka ciemnego octu winnego
  • masło klarowane lub olej do smażenia

Wykonanie:

  • Piersi z kurczaka przykryć folią i lekko rozbić, tylko z jednej strony. Popieprzyć, natrzeć solą i słodką papryką, odstawić
  • Obrać cebulę i paprykę. Cebulę pokroić w grube półksieżyce, paprykę w paseczki. Podsmażyć na rozgrzanej patelni, gdy warzywa zaczną zmniejszać objętość, zsunąć ją  na bok patelni i obsmażyć mięso, po kilka minut z każdej strony. Dodać do piersi rozmaryn. Jak ktoś lubi można dorzucić cały, zmiażdżony ząbek czosnku.
  • Do cebuli z papryką dodać cukier i ocet winny. Mięso w trakcie smażenia polewać wytworzonym sosikiem. Dodać lekko roztarty w moździerzu czerwony pieprz
  • Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię. Dusić pod przykryciem jeszcze około 5 minut. Podałam z ziemniakami i jarmużem

ŻYCZĘ SMACZEGO!

Czerwony pieprz

Przyprawa ta właściwie nie jest w ogóle pieprzem w naszym rozumieniu. Jest to Schinus Molle tzw. peruwiańskie drzewo pieprzowe. Jest bardziej subtelny i wykwintny w smaku od prawdziwego czarnego pieprzu. Nie mielimy go. Używamy lekko utłuczony w moździerzu. Te urocze czerwone ziarenka, są kruche i pokryte  odstającą łuską. Przypieczony czerwony pieprz jest pysznie chrupiący. Swą czerwoną barwę zawdzięcza kapsaicynę, która ma działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Spożywanie czerwonego pieprzu wzmacnia układ odpornościowy. Kapsaicyna pomaga w walce z nadwagą zapobiegając rozwojowi komórek tłuszczowych. Gdy raz go skosztujecie na stałe zagości w Waszej kuchni.

NA ZDROWIE !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *