Mięso drobiowe zawiera duże ilości białka i małe ilości tłuszczu, zwłaszcza pierś z kurczaka i indyka. Zawierają dużo cynku, magnezu, potasu, witamin z grupy B, co powoduje większy pobór energii z pożywienia i wzmocnienie układu odpornościowego. Ma większą wartość odżywczą i dietetyczną niż wieprzowina i wołowina.
A najwiekszą zaletę stanowi szybkość przygotowania smakowitego dania.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 2 małe papryki lub 1 duża czerwona papryka
- sól, słodka papryka w proszku
- pieprz czerwony
- 1/2 łyżeczki cukru
- rozmaryn
- sól, czosnek - opcjonalnie
- 1 łyżka ciemnego octu winnego
- masło klarowane lub olej do smażenia
Wykonanie:
- Piersi z kurczaka przykryć folią i lekko rozbić, tylko z jednej strony. Popieprzyć, natrzeć solą i słodką papryką, odstawić
- Obrać cebulę i paprykę. Cebulę pokroić w grube półksieżyce, paprykę w paseczki. Podsmażyć na rozgrzanej patelni, gdy warzywa zaczną zmniejszać objętość, zsunąć ją na bok patelni i obsmażyć mięso, po kilka minut z każdej strony. Dodać do piersi rozmaryn. Jak ktoś lubi można dorzucić cały, zmiażdżony ząbek czosnku.
- Do cebuli z papryką dodać cukier i ocet winny. Mięso w trakcie smażenia polewać wytworzonym sosikiem. Dodać lekko roztarty w moździerzu czerwony pieprz
- Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię. Dusić pod przykryciem jeszcze około 5 minut. Podałam z ziemniakami i jarmużem
NA ZDROWIE !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!