Składniki na spód :
100 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki stewii lub 60 g cukru
125 g masła
1 całe jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nałożenie :
90 dag -1 kg jabłek
2 łyżki stewi lub cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy + 1/4 szklanki wody
1/2 szklanki rodzynek
garść orzechów włoskich
Wykonanie:
- Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę i ciasto wstawić na 1/2-1 godz. do lodówki. Namoczyć i umyć rodzynki. Posiekać orzechy.
- Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w plasterki. Włożyć do rondla, zasypać cukrem i podgrzewać, żeby puściły sok. Pogotować kilka minut. W 150-200 ml zimnej wody rozpuścić budyń lub mąkę ziemniaczaną i wymieszać z gotującymi się jabłkami. Dodać rodzynki i orzechy. Odstawić do wystygnięcia.
- Piekarnik nagrzać do 190 °C. Wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę, boki posmarować masłem.
- 2/3 ciasta rozwałkować przez folię spożywczą na oprószonej mąką stolnicy, wyłożyć nim dno tortownicy i uformować rant. Ponakłuwać widelcem. Na ciasto nałożyć przygotowaną masę z jabłkami. Resztę ciasta zetrzeć na grubych oczkach tarki i równomiernie rozłożyć na jabłkach
- Wstawić do piekarnika i piec 50-60 minut. Studzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
STEVIA REBAUDIANA
Przez całe wieki plemiona Paragwaju, Brazylii i Boliwi używali stewii, którą nazywali "słodkim liściem" jako substancji słodzącej i leczniczej w przypadku zgagi i innych dolegliwości. Najnowsze badania medyczne dały obiecujące wyniki przy leczeniu otyłości i nadciśnienia przy użyciu stewii, gdyż nie powoduje ona wzrostu stężenia glukozy we krwi, co czyni ją bardzo atrakcyjną jako naturalny słodzik dla cukrzyków. Wykazano również, że zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł. Posiada działanie przeciwgrzybicze. Substancje słodzące występujące w liściach stewii są nietoksyczne oraz nie mają mutagennych właściwości. Pomimo tego, że cukier buraczany i trzcinowy także nie służą naszemu zdrowiu, a lekarze mówią o nich "biała śmierć", zdrowe zamienniki są wciąż bardzo mało popularne.
Nie tylko niestety z powodu ceny (są jednak stosunkowo drogie), przyczyną jest bardzo rozwinięty przemysł cukrowniczy tzw. "lobby cukrowe". Dlatego tak ważna jest nasza świadomość co jemy i kupujemy, byśmy sami mogli zadbać o nasze zdrowie.
Jeszcze jedna uwaga a´propos użycia i kupnej stewii. W sklepach ostatnimi czasy pojawiło się sporo stewii, trzeba jednak dokładnie czytać skład specyfiku, gdyż w większości stewia jest jedynie dodatkiem do cukru, w najlepszym razie stanowi 50% składu, a nie zastępuje cukru. Gdy już nabędziemy stewię 100% trzeba uważać z jej dozowaniem, gdyż dodana w nadmiarze pozostawi po sobie nieprzyjemny smak goryczki.
Europejski Urząd ds.Bezpieczenstwa Żywności (EPSA) oficjalnie zatwierdził stewię, a dokładniej glikozydy stewiowe jako słodzik w listopadzie 2011 roku. Nowemu dodatkowi spożywczemu nadano numer E 960.
3 komentarzy
podajesz stewię w łyżkach czy łyżeczkach- pytam ponieważ stewia jest słodsza od cukru, prosze o odpowiedż
OdpowiedzUsuńUzylam glikozydu stewiowego latwo dostepnego w handlu,a stosunek tegoz specyfiku do cukru ma sie jak 1:1,takze sa to 3 duze czubate lyzki.
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!