Łazanki z kiszoną kapustą, kiełbasą i majerankiem

Powoli kończą się zimowe przetwory. Dziś przyniosłam z piwnicy przedostatni słoik kiszonej kapusty, a z pobytu w Polsce  pozostało jeszcze jedno  opakowanie łazanek. I to są składniki na dzisiejszy obiad. Trochę zapomniane polskie danie. Szybkie i bardzo proste do przygotowania. Przy dzisiejszym boomie na włoskie pasty niestety niezbyt popularne. Ja wybieram łazanki.

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g makaronu łazanki
  • 500 g -700 g kiszonej kapusty + listek laurowy, ziele angielskie 4-5 sztuk, kminek
  • 2 cebule
  • 200 g wędzonego boczku
  • olej do smażenia
  • 2 kiełbaski śląskie
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku

Przygotowanie:

  • Gotujemy kiszoną kapustę z niewielką ilością wody i przyprawami: listkiem laurowym, zielem angielskim i szczyptą kminku. W dużej ilości osolonej wody gotujemy łazanki — al dente.
  • Obieramy cebulę, kroimy w średnią kostkę. Tak samo kroimy boczek. Podsmażamy go na patelni razem z cebulą i olejem. Wybieram zawsze dość chudy boczek, dlatego dodatek oleju do smażenia jest konieczny. Na oddzielnej patelni podsmażam pokrojoną w cienkie pół krążki kiełbasę, aż wytopi się cały tłuszcz.
  • Ugotowaną kapustę wykładam na sitko, żeby odsączyć nadmiar wody. Kroimy kapustę na mniejsze kawałki. Do podsmażonej cebuli i boczku dodajemy odsączony makaron, pokrojoną kapustę i kiełbasę.
  • Wszystko łączymy i przesmażamy razem. Dodajemy przyprawy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *