Składniki na 4 porcje:
500 g makaronu łazanki
500 g -700 g kiszonej kapusty + listek laurowy, ziele angieskie 4-5 sztuk, kminek
2 cebule
200 g wędzonego boczku
olej do smażenia
2 kiełbaski śląskie
sól, pieprz
2 łyżeczki suszonego majeranku
Przygotowanie:
- Gotujemy kiszoną kapustę z niewielką ilością wody i przyprawami: listkiem laurowym, zielem angielskim i szczyptą kminku. W dużej ilości osolonej wody gotujemy łazanki - al dente.
- Obieramy cebulę, kroimy w średnią kostkę. Tak samo kroimy boczek. Podsmażamy go na patelni razem z cebulą i olejem. Wybieram zawsze dość chudy boczek, dlatego dodatek oleju do smażenia jest konieczny. Na odzielnej patelni podsmażam pokrojoną w cienkie półkrążki kiełbasę, aż wytopi się cały tłuszcz.
- Ugotowaną kapustę wykładam na sitko, żeby odsączyć nadmiar wody. Kroimy kapustę na mniejsze kawałki. Do podsmażonej cebuli i boczku dodajemy odsączony makaron, pokrojoną kapustę i kielbasę. Wszystko łączymy i przesmażamy razem. Dodajemy przyprawy. Smacznego!
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!