Surówka z sałaty lodowej, marchewki i suszonych pomidorów

Sałata lodowa pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Nazwę zawdzięcza kruchym liściom, które przy chrupaniu wydają dźwięk podobny do łamania lodu. Obecnie poza Europą Zachodnią uprawiana jest w całej Polsce. Jest sałatą niezwykle praktyczną. Jako jedyną można kroić ją nożem, podczas gdy inne wymagają rwania na kawałki. Poza tym długo zachowuje świeżość, a przechowywana w lodówce nawet tydzień, nic nie traci na wartości.

Sałata lodowa — wartości odżywcze

  • Sałata lodowa w zdrowej diecie powinna pojawiać się jak najczęściej. W 100 g ma zaledwie 14 kcal. Pomaga zachować szczupłą sylwetkę, poprawiając trawienie.
  • Zawiera witaminy: A, D, E, B9, kwas foliowy, beta- karoten jak również wiele mikroelementów takich jak: żelazo, magnez, potas czy wapń.
  • Obecny w niej jod napędza przemianę materii.
  • Do tego listki sałaty bogate są w antyoksydanty, które skutecznie „rozprawiają” się z wolnymi rodnikami, tym samym przeciwdziałają pojawieniu się pierwszych oznak starzenia.
  • Sałata lodowa ma także dobroczynny wpływ na układ nerwowy i działa lekko uspakajająco.

Jest wyjątkowo smaczna i delikatna. Sałata np. rzymska pod względem ilości dobroczynnych składników pokarmowych przewyższa lodową, ale smakiem na pewno jej nie dorównuje.

Przy okazji surówki chciałam napisać o bardzo ważnej rzeczy. Jemy surówki z nadzieją, że bardzo zdrowo się odżywiamy. W internecie są na nie tysiące przepisów. Ale nawet najzdrowsze produkty źle połączone mogą stać się bezwartościowe, a nawet zaszkodzić. Dlatego warto znać zasady prawidłowego łączenia produktów.

Najczęściej spotykane we wszystkich sałatkach to połączenie ogórka z pomidorem. Ogórek zawiera enzym askorbinowy, który niweczy witaminę C zawartą w pomidorze. Jedzenie pomidora w tym połączeniu staje się bezcelowe. Łyżeczka soku z ogórka jest w stanie zneutralizować wit. C zawartą w 3 litrach soku pomidorowego.

Łącząc pomidora z białym serem, narażasz się z kolei na bolesną chorobę stawów. Bezpieczniej i zdrowiej jest robić surówki dwu, trzy składnikowe. I smak lepszy i mniejsza możliwość interakcji między składnikami.

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 sałaty lodowej
  • 1 marchew
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka pestek dyni
  • zioła wg uznania — koperek, natka zielonej pietruszki

Składniki na sos winegret:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu

Wykonanie:

  • Sałatę pokroić w paski.
  • Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  • Suszone pomidory pokroić w wąskie paseczki.
  • Z oliwy, białego octu winnego i miodu przygotować winegret
  • Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z sosikiem. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

    Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *