Składniki na 4 porcje:
2 cm świeżego imbiru
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki masła ghee
1 łyżeczka kurkumy
250 ml wywaru z warzyw
400 ml mleka kokosowego - 1 puszka
200 ml soku z pomarańczy( najlepiej świeżo wyciśniętego)
sól
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Obrać marchew i imbir (imbir najłatwiej obiera się łyżeczką ). Marchew kroimy w talarki. Dodać do cebuli. Podsmażyć wszystko razem przez kilka minut. W czasie podsmażania dodać kurkumę.
- Zalać bulionem i mlekiem kokosowym. Przykryć. Gotować około 15 minut, aż marchew zmięknie. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i ewentualnie doprawić do smaku solą. Całość zblendować
- Rozlać do miseczek. Smacznego!
- Korzeń MARCHWI ZWYCZAJNEJ (Daucus carota L.) zawiera bardzo dużo karotenu - czyli prowitaminy A, potasu, sodu, wapnia, fosforu, siarki, magnezu, żelaza, manganu, miedzi, cynku, kobaltu i witamin: E, B1, B2, B6, kwasu foliowego, C i pektyn.
- Jest on pełen przeciwutleniaczy, które zapobiegają starzeniu się naszego organizmu. Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość karotenu, korzystnie wpływającego na nasz wzrok, wzmacniającego odporność i korzystnie wpływajacego na stan i koloryt naszej skóry.
- Według naukowców zjedzenie 1 marchewki dziennie obniża poziom złego cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko zawału serca o 20 %.
- Zawarta w niej celuloza doskonale wymiata z naszego organizmu cholesterol. Bogactwo wartości odżywczych marchwi działa wzmacniajaco i przeciwanemicznie, reguluje pracę żołądka, utrzymuje w zdrowiu wątrobę i reguluje metabolizm.
- Pomaga przy wysokim ciśnieniu,
- Przeciwdziała cukrzycy (surowa!).
NA ZDROWIE !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!