Zupa krem z marchewki, mleka kokosowego i soku z pomarańczy

Zaledwie kilka składników, niewiele pracy, a efekt imponujący. Marchewka — smaczne i zdrowe warzywo w połączeniu z mlekiem kokosowym i sokiem z pomarańczy tworzy egzotyczne trio smakowe. Zupa jest niezwykle aromatyczna, a dzięki dodatkowi mleka kokosowego aksamitnie gładka. Przygotowanie jak każdej zupy krem — expresowe.

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g marchewek
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła ghee
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 250 ml wywaru z warzyw
  • 400 ml mleka kokosowego – 1 puszka
  • 200 ml soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego)
  • sól

Przygotowanie:

  • Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Obrać marchew i imbir (imbir najłatwiej obiera się łyżeczką). Marchew kroimy w talarki. Dodać do cebuli. Podsmażyć wszystko razem przez kilka minut. W czasie podsmażania dodać kurkumę.
  • Zalać bulionem i mlekiem kokosowym. Przykryć. Gotować około 15 minut, aż marchew zmięknie. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i ewentualnie doprawić do smaku solą. Całość zblendować
  • Rozlać do miseczek. Smacznego!

Kilka słów o wartościach odżywczych marchewki. A są one imponujące. To pospolite wydawałoby się warzywo, leczy, odmładza, upiększa, a nawet uszczęśliwia.

  • Korzeń MARCHWI ZWYCZAJNEJ (Daucus carota L.) zawiera bardzo dużo karotenu — czyli prowitaminy A, potasu, sodu, wapnia, fosforu, siarki, magnezu, żelaza, manganu, miedzi, cynku, kobaltu i witamin: E, B1, B2, B6, kwasu foliowego, C i pektyn.
  • Jest on pełen przeciwutleniaczy, które zapobiegają starzeniu się naszego organizmu. Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość karotenu, korzystnie wpływającego na nasz wzrok, wzmacniającego odporność i korzystnie wpływającego na stan i koloryt naszej skóry.

Powszechnie uważa się, że surowa marchew lub świeżo wyciśnięty z niej sok dostarcza naszemu organizmowi najwięcej prowitaminy A. Niestety nasz organizm dużo więcej jej przyswaja z marchwi gotowanej, koniecznie z dodatkiem jakiegokolwiek tłuszczu.

  • Według naukowców zjedzenie 1 marchewki dziennie obniża poziom złego cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko zawału serca o 20 %.
  • Zawarta w niej celuloza doskonale wymiata z naszego organizmu cholesterol. Bogactwo wartości odżywczych marchwi działa wzmacniająco i przeciwanemicznie, reguluje pracę żołądka, utrzymuje w zdrowiu wątrobę i reguluje metabolizm.
  • Pomaga przy wysokim ciśnieniu,
  • Przeciwdziała cukrzycy (surowa!).

Korzeń marchwi gromadzi łatwo toksyny z gleby, dlatego najlepiej kupować ją z upraw ekologicznych. Dostępna jest cały rok, lecz najwartościowsza w okresie od czerwca do października. Jest używana we wszystkich kuchniach świata. Pamiętajmy, by w naszej jej nie zabrakło.

NA ZDROWIE!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *