Wytwarza owocniki o grubym, mięsistym, białym trzonie z małym brązowym kapeluszem. Niezwykle urodziwy, jadalny i bardzo smaczny. O niepowtarzalnym lekko ostrym smaku. Znawcy mówią, że smakuje jak abalone - morski ślimak, ceniony i bardzo drogi przysmak. W warunkach naturalnych mikołajek występuje w Europie Wschodniej, Afryce Północnej i Azji Centralnej.
JAKIE WARTOŚCI ODŻYWCZO - ZDROWOTNE POSIADA BOCZNIAK MIKOłAJKOWY ?
- Boczniaki to grzyby posiadające niezwykle wysoką wartość odżywczą. Posiadają właściwości prozdrowotne i uodporniające.
- Stosowane leczniczo działają antybakteryjnie i antywirusowo .
- Obniżają poziom złego cholesterolu i cukru, a także poziom ciśnienia w gałce ocznej. Słowaccy naukowcy znaleźli w boczniaku substancje antynowotworowe. Tam też nadal prowadzone są badania w tym kierunku.
- Boczniak w swoim miąższu zawiera bardzo dużą ilość białek, witamin z grupy B, C, PP i soli mineralnych.
- W medycynie chińskiej i japońskiej boczniaki są stosowane jako środek przedłużający życie.
A oto cytat z książki ojca Andrzeja Czesława Klimuszki pt. "Wróćmy do ziół leczniczych".
"Dziwne to, że książki tak kucharskie, jak i medyczne wyznaczają grzybom jedynie rolę przypraw smakowych, nie wspominając wcale o ich wartościach odżywczych, metabolicznych czy leczniczych.
Grzyby mieszczą w sobie ogrom sił dobroczynnych. Są one również antybiotykami, działającymi bez skutków ubocznych oraz - że tak powiem "naprawiaczami" systemu nerwowego, zwłaszcza nerwów wzrokowych. O dobroczynnej mocy grzybów jadalnych możemy sobie wyrobić sąd, chociażby z następującej analogii: Na pewnym odcinku terenu leśnego rosną grzyby: grzyb - szatan i muchomor. Oba są silnie trujące. W ich pobliżu, dla równowagi biocenozy, rośnie grzyb szlachetny, borowik. Jeśli szatan i muchomor mają w sobie śmiertelną truciznę, to w przeciwieństwie do nich borowik musi posiadać wielkie siły dobroczynne, pozornie nieodczuwalne, ale tak mocne jak trucizna tamtych. W całej bowiem przyrodzie panuje równowaga wartości biologicznych. Poleca się zatem spożywanie grzybów o każdej porze roku, częściej niż to czynimy, i to pod każdą postacią. W hierarchii wartości gatunkowych postawiliśmy grzyby w następującej kolejności: borowik, rydz, maślak, pieczarka, smardz, kania, opieńka, surojadka itd."
Także przy okazji spotkania z boczniakiem mikołajkowym kilka slówo grzybach w ogóle, gdyż wiedza o ich wartościach odżywczych jest mało popularyzowana, nie wiedzieć czemu wręcz bagatelizowana.
11 komentarzy
Pod ścisłą ochron
OdpowiedzUsuńZgadza się, ten królewski od 2014 roku jest pod ścisłą ochroną:) Na szczęście dostępny jest hodowlany i można go coraz częściej kupić:)
UsuńWitam zgadzam się odnośnie Mikołajka jest bardzo smaczny próbowałam go tylko że nie w polsce. Czy jest dostępny w sklepach lub supermarketach?
OdpowiedzUsuńW Niemczech tak, jest dostępny w większych supermarketach, np. Edeka go ma w ciągłej sprzedaży:) W Polsce jeszcze go nie widziałam:)
UsuńW Polsce jest hodowla tego boczniaka w małej wsi Rąbczyn województwo wielkopolskie. Wiem bo tam pracuje 😉
UsuńDobrze wiedzieć, dzięki za info!
Usuńw pOlsce dostepny w Aucha..n
UsuńWitam czytałam i smakowalam Mikołajka. Tylko że nie w polsce. Gdzie można go kupić? Proszę o szczegóły. .
OdpowiedzUsuńWłaśnie pisałam, w Niemczech z trudem, ale można go upolować. Duże sklepy Edeki mają go w ciągłej sprzedaży i pewnie przyjeżdża z Polski!
UsuńCzy w sklepach lub supermarketów dostanę Mikołajka?
OdpowiedzUsuńW tych większych i delikatesach, tak:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!