wtorek, 2 kwietnia 2013

Boczniak królewski - mikołajkowy


Boczniak królewski, zwany także boczniakiem mikołajkowym (Pleurotus eryngii DC) to gatunek grzybów z rodziny boczniakowatych. Tego właśnie grzybka chciałam Wam przdstawić. Boczniaki rzadko można spotkać w handlu, choć powoli to się na szczęście zmienia. Mikołajka upolowałam po raz pierwszy.
Wytwarza owocniki o grubym, mięsistym, białym trzonie z małym brązowym kapeluszem. Niezwykle urodziwy, jadalny i bardzo smaczny. O niepowtarzalnym lekko ostrym smaku. Znawcy mówią, że smakuje jak abalone - morski ślimak, ceniony i bardzo drogi przysmak. W warunkach naturalnych  mikołajek występuje w Europie Wschodniej, Afryce Północnej i Azji Centralnej.


JAKIE WARTOŚCI ODŻYWCZO - ZDROWOTNE POSIADA BOCZNIAK MIKOłAJKOWY ?
  • Boczniaki to grzyby posiadające niezwykle wysoką wartość odżywczą. Posiadają właściwości prozdrowotne i uodporniające.
  • Stosowane leczniczo działają antybakteryjnie i antywirusowo .
  • Obniżają poziom złego cholesterolu i cukru, a także poziom ciśnienia w gałce ocznej. Słowaccy naukowcy znaleźli w boczniaku substancje antynowotworowe. Tam też nadal prowadzone są badania w tym kierunku.
  • Boczniak w swoim miąższu zawiera bardzo dużą ilość białek, witamin z grupy B, C, PP i soli mineralnych.
  • W medycynie chińskiej i japońskiej boczniaki są stosowane jako środek przedłużający życie.
Jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy go posolić, podpiec na patelni i używać jako dodatku do mięs, sałatek lub dań z makaronem. Idealny do sosów i dziczyzny. Do 7 dni można go przechowywać w lodówce. Nam bardzo smakował. Chciałabym częściej móc go kupić. Bardzo zachęcam do jedzenia nie tylko boczniaków ale wszystkich grzybów. A dlaczego, czytaj dalej.

A oto cytat z książki ojca Andrzeja Czesława Klimuszki pt. "Wróćmy do ziół leczniczych".

"Dziwne to, że książki tak kucharskie, jak i medyczne wyznaczają grzybom jedynie rolę przypraw smakowych, nie wspominając wcale o ich wartościach odżywczych, metabolicznych czy leczniczych.
Grzyby mieszczą w sobie ogrom sił dobroczynnych. Są one również antybiotykami, działającymi bez skutków ubocznych oraz - że tak powiem "naprawiaczami" systemu nerwowego, zwłaszcza nerwów wzrokowych. O dobroczynnej mocy grzybów jadalnych możemy sobie wyrobić sąd, chociażby z następującej analogii: Na pewnym odcinku terenu leśnego rosną grzyby: grzyb - szatan i muchomor. Oba są silnie trujące. W ich pobliżu, dla równowagi biocenozy, rośnie grzyb szlachetny, borowik. Jeśli szatan i muchomor mają w sobie śmiertelną truciznę, to w przeciwieństwie do nich borowik musi posiadać wielkie siły dobroczynne, pozornie nieodczuwalne, ale tak mocne jak trucizna tamtych. W całej bowiem przyrodzie panuje równowaga wartości biologicznych. Poleca się zatem spożywanie grzybów o każdej porze roku, częściej niż to czynimy, i to pod każdą postacią. W hierarchii wartości gatunkowych postawiliśmy grzyby w następującej kolejności: borowik, rydz, maślak, pieczarka, smardz, kania, opieńka, surojadka itd."
Także przy okazji spotkania z boczniakiem mikołajkowym kilka slówo grzybach w ogóle, gdyż wiedza o ich wartościach odżywczych jest mało popularyzowana, nie wiedzieć czemu wręcz bagatelizowana.

11 komentarzy

  1. Pod ścisłą ochron

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, ten królewski od 2014 roku jest pod ścisłą ochroną:) Na szczęście dostępny jest hodowlany i można go coraz częściej kupić:)

      Usuń
  2. Witam zgadzam się odnośnie Mikołajka jest bardzo smaczny próbowałam go tylko że nie w polsce. Czy jest dostępny w sklepach lub supermarketach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Niemczech tak, jest dostępny w większych supermarketach, np. Edeka go ma w ciągłej sprzedaży:) W Polsce jeszcze go nie widziałam:)

      Usuń
    2. W Polsce jest hodowla tego boczniaka w małej wsi Rąbczyn województwo wielkopolskie. Wiem bo tam pracuje 😉

      Usuń
    3. Dobrze wiedzieć, dzięki za info!

      Usuń
    4. w pOlsce dostepny w Aucha..n

      Usuń
  3. Witam czytałam i smakowalam Mikołajka. Tylko że nie w polsce. Gdzie można go kupić? Proszę o szczegóły. .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie pisałam, w Niemczech z trudem, ale można go upolować. Duże sklepy Edeki mają go w ciągłej sprzedaży i pewnie przyjeżdża z Polski!

      Usuń
  4. Czy w sklepach lub supermarketów dostanę Mikołajka?

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!