Ryby dzięki wysokiej wartości odżywczej mają korzystny wpływ na nasz organizm. Znajdziemy tu pełnowartościowe białko o dużej przyswajalności, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę D, jak również szereg składników mineralnych jak: jod, selen, fluor, magnez i wapń.
Dzisiaj dorsz. To bardzo chuda ryba.
Po obróbce termicznej (smażenie, grilowanie) 100 g to zaledwie 105 kcal. Także spokojnie możemy włączyć dorsza nawet do wiosennej diety odchudzającej.
Gdy krótko i szybko go upieczemy pozostanie jędrny i soczysty. To bardzo proste, zdrowe i szybkie danie.
Składniki:
2 odfiletowane kawałki dorsza
sok z cytryny
sól
2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
czerwony pieprz lub papryczka chili
2 łyżki oliwy lub oleju
2 plasterki szynki parmeńskiej
Sposób przygotowania:
- Dwa odfiletowane kawałki dorsza skropić sokiem z cytryny i posolić
- Przygotować marynatę do ryby. Oliwę wymieszać z drobno pokrojonym rozmarynem i natrzeć rybę. Obłożyć czerwonym pieprzem utłuczonym w moździerzu lub pokrojoną papryczką chili. Odstawić na 1/2 godziny lub dłużej. W tym czasie przygotować dodatki. U mnie gotowane puree z ziemniaków i brokuł.
- Przygotowaną rybę zawinąć w szynkę i umieścić na rozgrzanej patelni z resztą marynaty.
- Smażyć krótko z obydwu stron, po czym przykryć patelnię, żeby ryba doszła. Możemy również upiec ją w piekarniku. Należy wówczas piec 15 minut w temperaturze 200 `C.
- BROKUŁ (Brassica oleracea L.) zwany też zielonym kalafiorem lub kapustą szparagową jest krewniakiem kalafiora. Niskokaloryczny, dostępny cały rok
- W rankingu warzyw jest na I miejscu pod wzgędem mocy przeciwdziałaniu rakowi. Aktywne składniki przeciwrakowe to: sulforafan, beta-karoten, izofiocyjaniny, indole i chlorofil.
- Brokuły są dobrym źródłem minerałów, takich jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, selen, miedź i siarka oraz witamin: A, B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy.
- Jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego.
- Ze względu na dużą ilość chromu jest zalecany cukrzykom, także osobom walczącym z wysokim poziomem cholesterolu, mającym problemy z sercem, anemią, niedoborami wapnia i z artretyzmem.
Smacznego, ale niestety nie dla wszystkich, okazuje się bowiem, że połączenie ryby z brokułem, jest nieszczególnie trafione dla osób cierpiących na niedoczynność tarczycy. Nie tylko brokuł, ale także kalafior, brukselka i inne kapustne to warzywa zawierające goitrogeny, które blokują przyswajanie jodu, cenny składnik ryb morskich odpowiedzialny za właściwe funkcjonowanie tarczycy. Żeby ewentualniezneutralizować goitrogeny, należy gotować warzywa kapustne nie przykrywając garnka przez pierwszych kilka minut.
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!