Najlepszy deser truskawkowy z tahini i stewią

Kto nie lubi jogurtu greckiego i truskawek? A do kompletu smak chałwy! Połączenie idealne. To najlepszy deser, jaki kiedykolwiek zrobiłam. Lepszego też nie jadłam. Tu bita śmietana zdecydowanie przegrywa konkurencję. I to nie tylko z powodu wysokiej zawartości tłuszczu. Zanim przygotowałam owoce, zjadłam pół miseczki kremu chałwowego i zabrakło mi do przystrojenia góry. Lekko kwaskowate owoce (dodałam maliny) ze słodyczą chałwy tworzą genialny mix smakowy. Deser jest przepyszny!

Nie można jednak przesadzić z dodatkiem tahini, bo zamiast intensywniejszego smaku chałwowego, zaskoczy nas lekki posmak goryczki. Taka „uroda” tahini. Używam ciemnej tahini, wykonanej z całych podprażonych ziaren sezamu.

Deser nie tylko jest wyjątkowo smaczny, ale dzięki zawartości jogurtu, tahini i owoców również bardzo zdrowy. Pozwolę sobie na kilka słów o właściwościach odżywczych tahini i jogurtu.

Tahini — właściwości

Tahini to doskonałe źródło białka roślinnego. Ponadto zawiera dużo żelaza, manganu, siarki, cynku, witaminy C, B6, kwasu foliowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnik.

Jogurt grecki — właściwości zdrowotne

Jogurt grecki zawiera szczepy bakterii lactobacillus bulgaricus. Te dobroczynne bakterie powodują, że jogurt zawiera probiotyki, wpływają na odbudowę flory bakteryjnej. Zawiera też witaminę A, wapń, cynk, magnez i fosfor. Ma charakterystyczną gęstą konsystencję, jest idealnie kremowy i ma też wyjątkowy smak. Świetnie sprawdza się jako baza sosów, dipów czy deserów właśnie.

Te wspaniałe właściwości ma oczywiście tylko jogurt naturalny.

Składniki na 2 pucharki:

  • 200 g jogurtu greckiego (użyłam 10 %, ale są ponoć chudsze)
  • 2 łyżki tahini
  • 2 łyżki miodu lub stewii, lub ksylitolu
  • 1 łyżka cukru pudru, miodu lub stewii
  • 6-8 orzeszków pistacjowych
  • 300 g truskawek, 2 garstki mrożonych malin i 1 garstka jagód + 2 op.stewii a 2,1 g lub cukier

Wykonanie:

  • Pokroić truskawki w talarki, zamrożone maliny i jagody — wszystko razem umieścić w małym garnuszku. Dodać stewię lub cukier. Powoli podgrzewać, aż owoce się rozmrożą, a truskawki zmiękną. Jeśli przeszkadzają Ci pestki, przetrzyj całość przez sitko. Odstawić do przestudzenia.
  • Jogurt przełożyć do miseczki. Dodać tahini, miód i stewię. Wymieszać łyżką. I to wszystko.  
  • Napełnić przygotowane pucharki naprzemiennie — owoce — krem chałwowy — owoce — krem. Posypać rozdrobnionymi orzeszkami pistacjowymi. Schłodzić w lodówce. Ja nie zdążyłam  schłodzić, desery zniknęły w okamgnieniu.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *