Halibut z chrzanową panierką na purée z zielonego groszku

Ryby wiadomo, są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Znajdziemy w nich pełnowartościowe białko o wysokiej przyswajalności, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D, szereg składników mineralnych jak: jod, selen, fluor, mangan czy wapń. Najistotniejszym składnikiem odżywczym, w jaki bogate są ryby to kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3.

Właściwości zdrowotne ryb

  • układ krążenia, bo chronią przed powstaniem blaszki miażdżycowej
  • zmniejszają arytmię serca, chronią przed zawałem, zmniejszają krzepliwość krwi
  • pobudzają do wytwarzania tlenku azotu, rozszerzającego naczynia krwionośne, co ułatwia przepływ krwi i obniża ciśnienie krwi
  • sprzyjają zwiększeniu poziomu dobrego cholesterolu HDL
  • obniżają ryzyko wystąpienia nowotworów
  • mają dobry wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci
  • działają przeciwzapalnie
  • są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego i odpornościowego
  • sprzyjają powstawaniu serotoniny, hormonu dobrego nastroju

Najbogatsze w kwasy omega-3 są tłuste ryby morskie: makrela, halibut, śledź, łosoś. Chude ryby morskie są również godne polecenia, np. dorsz.

Unikajmy natomiast ryb sprowadzanych z Chin, Wietnamu czy Egiptu takich jak: tilapia, panga, sum egipski itp.
Nie dość, że posiadają znikome wartości odżywcze, to mają bardzo wysoką zawartość toksyn.

U mnie dziś halibut. Dla mnie osobiście po łososiu to najsmaczniejsza ryba morska. W jakikolwiek sposób się ją przyrządzi, jest wyśmienita. Dzisiejsza propozycja jest świetna dla osób, które lubią ryby, ale przeszkadza im ich zapach w trakcie przyrządzania. Ten sposób pieczenia, podpatrzyłam wiele lat temu w TV śniadaniowej i jest ze mną do dziś.

Zapach tej panierki, roznoszący się w trakcie pieczenia ryby jest po prostu niesamowity i zapowiada niezłą ucztę. Wypróbujcie koniecznie, bardzo polecam.

Składniki na panierkę chrzanową:
Porcja na 1 kawałek fileta rybnego

  • 1 łyżka chrzanu
  • 2 łyżeczki tartej bułki
  • 1 łyżeczka roztopionego masła ghee
  • 2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki

Wykonanie:

  • Składniki wymieszać na jednolitą pastę. W zależności od ilości porcji zwiększyć ilość składników.
  • Na wcześniej skropionej cytryną i posoloną rybę nałożyć równomiernie pastę.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć kawałki ryby z pastą.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 ° C. Piec 10 minut. Ostatnie 5 minut dopiekać z włączoną tylko górną grzałką, żeby panierka się przyrumieniła.

Życzę smacznego!

Aaaa, jeszcze purée z zielonego groszku. Bardzo proste, błyskawiczne do przygotowania. Świetnie zastąpi ziemniaki.

Składniki:

  • 500 g mrożonego groszku
  • sól
  • sok z połowy limonki

Przygotowanie:

  • W małej ilości osolonej wody ugotować groszek. Po 5 minutach groszek jest mięciutki. Odcedzić. Zostawić 2 łyżki wody z gotowania groszku, gdyby purée było za gęste, do rozrzedzenia masy.
  • Zmiksować blenderem. Dodać sok z limonki, ewentualnie odrobinę dosolić. Sok z limonki powoduje, że nadmierna słodycz groszku momentalnie się ulatnia, a groszek staje się smacznym, wytrawnym dodatkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *