Pampuchy, kluski drożdżowe lub buchty są uniweraslne. Bo i na słodko i jako dodatek do dań mięsnych sprawdzają się doskonale. Na słodko są uwielbiane przez dzieci.
Moja propozycja do pampuchów to sosik jagodowo - malinowy z jogurtem greckim.
Gdy kluski kupimy gotowe lub wcześniej zrobione (na przepis zapraszam tutaj) albo mamy z zamrażarki obiad możemy podać w kilka minut.
Składniki na sos dla 2 osób:
100 g mrożonych jagód - kilka garstek
20 g mrożonych malin
1 łyżka stewii lub cukru
kubeczek jogurtu greckiego
Wykonanie:
- Do rondelka wrzucić jagody z malinami, wsypać łyżkę stewii i rozmrozić na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia, małą chwilkę pogotować.
- Przygotowane kluchy polać sosem jagodowym, dodatkowo podać jogurt. Smacznego!
CZARNA JAGODA (Vaccinium myrtillus) jest gatunkiem należącym do rodzaju wrzosowatych. Inne nazwy owocu to: czarna borówka, czernica. Surowe możemy spożywać od czerwca do sierpnia. Poza tym terminem są dostępne w postaci mrożonek. W ostatniej dekadzie ubiegłego wieku, kilka składników tego owocu zyskało duże zainteresowanie ze względu na ich wpływ na naczynia krwionośne i znaczenie w okulistyce.
ZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI CZARNEJ JAGODY :
- Owoce zawierają garbniki katechinowe, pektyny, antocyjany (w tym myrtyllinę uelastyczniającą naczynia krwionośne), kwasy organiczne (cytrynowy, bursztynowy, jablkowy).
- Jagody są bogatym źródłem witaminy C, B1, B2, B3, B6, B12, PP, E, kerotenoidów (wit.A), inozytylu oraz soli mineralnych tj.: cynku, manganu, miedzi, wapnia, żelaza, potasu, fosforu i selenu.
- Suszone owoce działają przeciwbiegunkowe, a świeże regulują trawienie.
- Mają też działanie przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze (owsiki i słabiej na glisty ludzkie) oraz odtruwające (w przypadku zatruć metalami ciężkimi ).
- Jagody dzięki zawartym w nich antocyjanom leczą oczy i poprawiają widzenie. Regenerują rodopsynę - barwnik odpowiedzialny za widzenie. Już podczas II wojny światowej piloci brytyjskiego RAF- u odkryli, że jagoda poprawia widzenie o zmierzchu. Zresztą wyciągi z jagody są składnikiem wszystkich suplementów diety wspomagającyh nasz wzrok.
- Ponadto obniżają poziom cukru we krwi dzięki glikozydom: wakcyninie i glikokininie, które działają podobnie jak insulina.
- Działają silnie przeciwzapalnie na drogi moczowe i przewód pokarmowy.
- Mają również zdolność rozpuszczania złogów cholesterolowych.
- Galaretki i konfitury z jagód można długo przechowywać ponieważ zawierają naturalny kwas benzoesowy i cytrynowy zapobiegający rozwojowi bakterii. Jest składnikiem musów, deserów i jogurtów.
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!