Pampuchy z jagodami i stewią

Pampuchy, kluski drożdżowe lub buchty są uniwersalne. Bo i na słodko i jako dodatek do dań mięsnych sprawdzają się doskonale. Na słodko są uwielbiane przez dzieci.

Moja propozycja do pampuchów to sosik jagodowo — malinowy z jogurtem greckim. Gdy kluski kupimy gotowe lub wcześniej zrobione, albo mamy z zamrażarki, obiad możemy podać w kilka minut.

Składniki na sos dla 2 osób:

  • 100 g mrożonych jagód — kilka garstek
  • 20 g mrożonych malin
  • 1 łyżka stewii lub cukru
  • kubeczek jogurtu greckiego

Wykonanie:

  • Do rondelka wrzucić jagody z malinami, wsypać łyżkę stewii i rozmrozić na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia, małą chwilkę pogotować.
  • Przygotowane kluchy polać sosem jagodowym, dodatkowo podać jogurt. Smacznego!

Jagody są niezwykle ważne dla naszego zdrowia. I to nie tylko te dziko rosnące w lasach. Hodowlana borówka amerykańska jej nie ustępuje.

CZARNA JAGODA (Vaccinium myrtillus) jest gatunkiem należącym do rodzaju wrzosowatych. Inne nazwy owocu to: czarna borówka, czernica. Surowe możemy spożywać od czerwca do sierpnia. Poza tym terminem są dostępne w postaci mrożonek. W ostatniej dekadzie ubiegłego wieku kilka składników tego owocu zyskało duże zainteresowanie ze względu na ich wpływ na naczynia krwionośne i znaczenie w okulistyce.

Zdrowotne właściwości czarnej jagody

  • Owoce zawierają garbniki katechinowe, pektyny, antocyjany (w tym myrtylinę uelastyczniającą naczynia krwionośne), kwasy organiczne (cytrynowy, bursztynowy, jabłkowy).
  • Jagody są bogatym źródłem witaminy C, B1, B2, B3, B6, B12, PP, E, karotenoidów (wit. A), inozytolu oraz soli mineralnych tj.: cynku, manganu, miedzi, wapnia, żelaza, potasu, fosforu i selenu.
  • Suszone owoce działają przeciwbiegunkowe, a świeże regulują trawienie.
  • Mają też działanie przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze (owsiki i słabiej na glisty ludzkie) oraz odtruwające (w przypadku zatruć metalami ciężkimi).
  • Jagody dzięki zawartym w nich antocyjanom leczą oczy i poprawiają widzenie. Regenerują rodopsynę — barwnik odpowiedzialny za widzenie. Już podczas II wojny światowej piloci brytyjskiego RAF- u odkryli, że jagoda poprawia widzenie o zmierzchu. Zresztą wyciągi z jagody są składnikiem wszystkich suplementów diety wspomagających nasz wzrok.
  • Ponadto obniżają poziom cukru we krwi dzięki glikozydom: wakcyninie i glikokininie, które działają podobnie jak insulina.
  • Działają silnie przeciwzapalnie na drogi moczowe i przewód pokarmowy.
  • Mają również zdolność rozpuszczania złogów cholesterolowych.

Są owocem uniwersalnym. Nadają się jako nadzienie do pierogów, gofrów, naleśników, racuchów i ciast drożdżowych. Z jagód sporządza się kompoty, soki, dżemy i konfitury.

  • Galaretki i konfitury z jagód można długo przechowywać, ponieważ zawierają naturalny kwas benzoesowy i cytrynowy zapobiegający rozwojowi bakterii. Jest składnikiem musów, deserów i jogurtów.

Nie tylko jagody, ale wszystkie owoce jagodowe tzn. maliny, jeżyny, truskawki zwalczają wolne rodniki w naszym organizmie, mają zatem silne działanie antyoksydacyjne, dlatego wskazane jest, by były obecne w naszej diecie przez cały rok.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *