Zawarte w szpinaku bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy stawia go na najwyższych pozycjach w rankingach zdrowego i pożądanego w naszej diecie warzywa.
Szpinak warzywny (Spinacia oleacera L.) pochodzi z Persji. W VII wieku król Nepalu wysłał go jako prezent do Chin, a do Europy trafił w średniowieczu XI wieku, kiedy to Maurowie sprowadzili go do Hiszpani.
CZY WATRO JEŚĆ SZPINAK ?
Szpinak dobrze jest łączyć z innymi produktami, które wykazują dużą zawartość wit.C oraz wapnia. Dlaczego?
Ponieważ wit. C wspomaga proces wchłaniania żelaza, natomiast wapń redukuje negatywne działanie kwasu szczawiowego. Pomimo tego, osoby cierpiące na reumatyzm, artrozę, z chorą wątrobą i nerkami, z chorobami przewodu pokarmowego powinny unikać jadania szpinaku.
Kwas szczawiowy po połączeniu z wapniem tworzy nierozpuszczalne w organiźmie szczawiany wapnia, a to prowadzi do kamicy szczawianowo-wapniowej lub fosforanowo-wapniowej.
Naukowcy zidentyfikowali w szpinaku ponad 12 flawonoidow, które posiadają właściwości przeciwzapalne. Jest to warzywo wykazujące najsilniejsze właściwości przeciwnowotworowe. Mrożony szpinak nie traci żadnych wartości odżywczych. Lepiej jednak kupować go z upraw ekologicznych, gdyż lubi kumulować pestycydy.
Składniki na 10 naleśników:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mleka i trochę
1 łyżka oleju
sól, szczypta cukru
1 łyżka masła ghee do smażenia
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać, by nie bylo grudek i odstawić na 0,5-1 godziny. Po tym czasie usmażyć naleśniki smarując mocno rozgrzaną patelnię masłem ghee, najlepiej przy pomocy pędzla.
Farsz do naleśników:
400 - 450 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
200 g białego serka ( dałam Philadelphię )
gałka muszkatałowa i sól do smaku
Dodatkowo: 100 g startego żółtego sera np. średniodojrzała Gouda
Wykonanie:
- Zamrożony szpinak wrzucić do rondla i nastawić na powolne rozmrażanie. Gdy się rozmrozi podkręcić ogień, podlać w razie konieczności odrobiną wody i ugotować szpinak. Dodać drobniutko posiekany czosnek. Doprawić gałką muszkatalową i solą. Przestudzić i odcisnąć szpinak na sitku z nadmiaru płynu. Dodać twarożek i wymieszać
- Na usmażonych naleśnikach rozłożyć po 1 czubatej łyżce farszu szpinakowego. Zwinięte naleśniki ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i zapiec przez około 25 minut, aż ser sie roztopi a brzegi naleśników staną się chrupiące. Podawać z sosem pomidorowym (jak do pizzy) lub ketchupem.
0 komentarzy
Publikowanie komentarza
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!