Roszponka – feldsalat z malinami i orzechami włoskimi

ROSZPONKA WARZYWNA (Valerianella lokustaL.) należy do rodziny kozłkowatych. Właściwie to zimowa sałata. Jest jeszcze jednak osiągalna, ponieważ jej zbiór trwa od października do maja.

To sałata, której liście zawierają duże ilości witaminy C (dwa razy więcej niż cytryny i np.sałata masłowa), witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz związki mineralne, szczególnie: fosfor, wapń, żelazo i potas. Dodatkowo te malutkie, zielone listki mają inny smak od reszty sałat, bo odznaczają się przyjemnym, lekko orzechowym smakiem.

Roszponka pobudza też trawienie i wpływa uspokajająco na system nerwowy. Ważnym jej składnikiem jest potas, którego w tym warzywie jest porównywalnie dużo, jak np. w pomidorach. Potas korzystnie wpływa na pracę serca i układu krążenia w naszym organizmie. Jest również świetnym roślinnym źródłem jodu z zawartością 62 mg/100 g salaty.

Proponuję wypróbować dzisiejszy przepis. Smak tej sałatki Was zachwyci.

Składniki dla 2 osób:

  • 4 garście sałaty
  • 60 g malin (u mnie mrożone)
  • 50 g orzechów włoskich

Sos winegret:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka Aceto Balsamico
  • 1 pełna łyżeczka miodu

Wykonanie:

  • Sałatę umyć, obciąć ewentualnie pozostałe ogonki i wysuszyć odwirowując. Maliny rozmrozić (szybko można to zrobić w mikrofalówce).
  • Składniki na sosik dokładnie wymieszać. Dodać sok spod rozmrożonych malin. 
  • Orzechy posiekać. Ułożoną sałatę polać sosem, posypać orzechami i malinami.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *