Bardzo polecam!
Składniki na 4 porcje:
4 kotlety wieprzowe (400-600 g)
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
ćwiartka selera , 2 ząbki czosnku
2 listki laurowe , 4-5 ziarenek ziela angielskiego , sól , pieprz do smaku
1 łyżka mąki do obtoczenia kotletów
250 ml rosołu lub wywaru warzywnego
Sposób wykonania:
- Kotlety lekko rozbić, ale nie tak mocno jak na panierowane schaboszczaki, posolić, oprószyć pieprzem.
- Obtoczyć w mące i obsmażyć na maśle na mocno rozgrzanej patelni.
- Obrać i pokroić w piórka cebulę. Dorzucić do obsmażanych kotletów i podsmażyć razem.
- W tym czasie obrać warzywa i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Pora pokroić w plasterki. Warzywa ułożyć na obsmażonych, ładnie zrumienionych kotletach. Podlać bulionem. Wrzucić ziele i listki laurowe. Przykryć i dusić na małym ogniu około 40 minut
- Podać np. z kluskami śląskimi lub kopytkami . Smacznego!
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!