Schab duszony w warzywach

Schab wieprzowy to stosunkowo chude i smaczne mięso. Można je przyrządzić na wiele różnych sposobów. Dziś propozycja schabu w warzywach. W ten sposób przyrządzony schab nigdy nie będzie suchy. Mięso jest kruche, mięciutkie, rozpływające się w ustach i wyśmienite w smaku, dzięki dodatkowi aromatycznych warzyw.
Bardzo polecam!

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kotlety wieprzowe (400-600 g)
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • ćwiartka selera, 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki masła ghee lub oleju
  • 1 łyżka mąki do obtoczenia kotletów
  • 250 ml rosołu lub wywaru warzywnego

Sposób wykonania:

  • Kotlety lekko rozbić, ale nie tak mocno jak na panierowane schaboszczaki, posolić, oprószyć pieprzem.
  • Obtoczyć w mące i obsmażyć na maśle na mocno rozgrzanej patelni.
  • Obrać i pokroić w piórka cebulę. Dorzucić do obsmażanych kotletów i podsmażyć razem.
  • W tym czasie obrać warzywa i zetrzeć na grubych oczkach  tarki. Pora pokroić w plasterki. Warzywa ułożyć na obsmażonych, ładnie zrumienionych kotletach. Podlać bulionem. Wrzucić ziele i listki laurowe. Przykryć i dusić na małym ogniu około 40 minut
  • Podać np. z kluskami śląskimi lub kopytkami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *