Sernik cytrynowy ze stewią i polewą czekoladową

Następny, przepyszny, kremowy sernik ze stewią w zastępstwie cukru, o delikatnym cytrynowym smaku i polewą czekoladową. Ten sernik jest jeszcze bardziej odchudzony od poprzedniego z malinami, ponieważ zamiast 250 ml śmietanki kremówki dałam po prostu szklankę chudego mleka. Masa serowa przed napełnieniem formy jest naprawdę rzadka, więc foremka musi być bardzo szczelna. Sernik jest duży, piekłam go z 1 kg sera i użyłam formy o średnicy 23 cm.

Przepis wygląda przydługo, ale niech Was to nie zwiedzie. Jest bardzo prosty, wręcz błyskawiczny w wykonaniu. Na pewno Wasi bliscy i znajomi będą zachwyceni tym wypiekiem.

Składniki na spód sernika:

  • 8 sucharków pełnoziarnistych lub 200 g ciasteczek Digestive w czekoladzie
  • 6 kostek gorzkiej czekolady 
  • 50 g mielonych migdałów

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera (u mnie President przywieziony z Polski)
  • 5 jajek
  • 250 ml mleka 1,5 % tłuszczu lub 250 ml kremówki, gdy nie liczymy kalorii
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej lub cukier waniliowy
  • 100 g stewii (9 łyżek) będzie bardzo słodki lub mniej, gdy nie lubimy za słodkiego
  • skórki z 2 dużych cytryn bio
  • 2 łyżki Limoncello — byłoby świetne

Dodatkowo na polewę:

  • 60 -70 g gorzkiej czekolady 60 %
  • 4-6 łyżek mleka

Wykonanie:

  • Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a obręcz smarujemy masłem. Wszystkie składniki na spód wrzucamy do blendera i rozdrabniamy. Można również wrzucić do grubego woreczka foliowego i zmiażdżyć sucharki wałkiem do ciasta. Pokruszoną masę wsypujemy do formy, równomiernie rozprowadzamy, ugniatamy grzbietem łyżki i wstawiamy do lodówki.
  • Cytryny szorujemy, sparzamy wrzątkiem i zesterem ścieramy z dwóch cytryn wąziutkie paseczki. Zester (Zestenreißer) to specjalny nożyk do cytrusów, który pozwala wyciąć z cytryn cieniutkie  paseczki, omijając białą gorzkawą warstwę albedo. Powstałe wiórki drobno siekamy.
  • Do sera wsypujemy stewię, dodajemy po jednym jajku, mieszając masę trzepaczką balonową niezbyt energicznie, żeby jej zbytnio nie napowietrzyć. Dodajemy posiekaną skórkę cytrynową i esencję waniliową. Przez sitko przesiewamy mąkę ziemniaczaną. Na koniec wlewamy porcjami mleko. Masa się bardzo rozrzedzi, tak ma być. Formę wypełniamy masą serową.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 ° C i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 ° C i pieczemy następne 60 minut.
  • Po upieczeniu studzimy na kratce.
  • Gdy wystygnie, przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej ustawiamy rondelek, wlewamy 4 łyżki mleka i wsypujemy połamaną czekoladę. Robimy to b.wolno i nie podkręcamy zbytnio płomienia, bo czekolada gdy się przegrzeje, stanie się matowa. Cały czas wolno mieszamy. Gdy uznamy, że konsystencja jest odpowiednia do smarowania, wylewamy ją na przestudzony sernik i równomiernie rozprowadzamy pędzlem. 
  • Na całą noc wstawiamy sernik do lodówki, by się ustabilizował. Następnego dnia jest najlepszy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *