Niezwykle proste, smaczne i trochę zapomniane danie. Robi się właściwie samo, przy okazji gotowania rosołu (przepis tutaj) otrzymujemy dwa dania jednocześnie. Jemy bardzo dietetyczne, gotowane mięso zamiast cieżkostrawnego smażonego. Świetnie nadaje się tu właśnie gicz wołowa, z delikatnym, rozpływąjącym się w ustach mięsem, z ogromną ilością smakowitego i zdrowego kolagenu.
Po ugotowaniu rosołu wystarczy wyłowić ugotowane, miękkie mięso, poporcjować i przygotować sos musztardowy. Drugie danie gotowe.
Składniki na sos musztardowy:
gotowane mięso wołowe z rosołu
200 ml rosołu - spora chochla
2 bardzo czubate łyżeczki musztardy (dałam sarepską - Kamisa)
2 łyżeczki mąki do zagęszczenia - daję instant lub krupczatkę ( nie robią się grudki)
2 spore łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
łyżeczka cukru
ewentualnie sól do smaku
Wykonanie:
- Rosół zagotować w rondelku, dodać musztardę mieszając rózgą. W małej ilości zimnej wody rozmieszać mąkę i zagęścić sos. Pogotować chwilę, aż mąka całkowicie się rozklei. Zestawić z ognia. Dodać jogurt, dokładnie wymieszać. Przyprawić szczytą cukru i ewentualnie solą. Włożyć do sosu odłożone mięso z rosołu i razem podgrzać
- Podawać z ziemniakami z wody i np. sałatką z buraczków. Smacznego!
9 komentarzy
Po latach różnych prób kulinarnych wracam do smaków dzieciństwa.Dziękuję.
OdpowiedzUsuńMam podobnie:) Próbuję, kosztuję nowe smaki, eksperymentuję i niezmiennie z sentymentem wracam do tradycyjnych, starych przepisów:)
UsuńSmak dzieciństwa...
UsuńWłaśnie nastawiam rosół i bedzie sztuka mięsa w sosie musztardowym...
Stare, proste i dobre przepisy nigdy się nie starzeją:)
Usuńkiedy jeszcze nie umiałam gotowac, wtedy sztuka miesa w sosie musztardowym
OdpowiedzUsuńbyła moim daniem popisowym. Trzy razy w tygodniu do czasu kiedy maz zapytal
czy umiem jeszcze jakies inne....
Hi, hi,hi...ale jadł zdrowo i dietetyczne:) Niestety, nawet najsmaczniejsze dania mogą się znudzić:)
UsuńWypróbuję jutro. Zostala z rosolu gicz. Bedzie smacznie i szybko.....
OdpowiedzUsuńOj,będzie bardzo smacznie:)
UsuńSosik pyszny, polecam :).
OdpowiedzUsuńZamiast rosołu wykorzystałam sos, który powstał z pieczenia mięsa i dodałam śmietankę 30.
Kasia
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!