Sztuka mięsa w sosie musztardowym

Niezwykle proste, smaczne i trochę zapomniane danie. Robi się właściwie samo, przy okazji gotowania rosołu otrzymujemy dwa dania jednocześnie. Jemy bardzo dietetyczne, gotowane mięso zamiast ciężkostrawnego smażonego. Świetnie nadaje się tu właśnie gicz wołowa, z delikatnym, rozpływającym się w ustach mięsem, z ogromną ilością smakowitego i zdrowego kolagenu.

Po ugotowaniu rosołu wystarczy wyłowić ugotowane, miękkie mięso, poporcjować i przygotować sos musztardowy. Drugie danie gotowe.

Składniki na sos musztardowy:

  • gotowane mięso wołowe z rosołu
  • 200 ml rosołu – spora chochla
  • 2 bardzo czubate łyżeczki musztardy (dałam sarepską – Kamis)
  • 2 łyżeczki mąki do zagęszczenia – daję instant lub krupczatkę ( nie robią się grudki)
  • 2 spore łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
  • łyżeczka cukru
  • ewentualnie sól do smaku

Wykonanie:

  • Rosół zagotować w rondelku, dodać musztardę mieszając rózgą. W małej ilości zimnej wody rozmieszać mąkę i zagęścić sos. Pogotować chwilę, aż mąka całkowicie się rozklei. Zestawić z ognia. Dodać jogurt, dokładnie wymieszać. Przyprawić szczyptą cukru i ewentualnie solą. Włożyć do sosu odłożone mięso z rosołu i razem podgrzać
  • Podawać z ziemniakami z wody i np. sałatką z buraczków.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *