Szpecle (spätzle) – niemieckie kluski kładzione

Spätzle to jest to co najbardziej lubię w kuchni niemieckiej. Te niewielkie kluseczki przygotowane z mąki i jajek nie mają sobie równych w całym makaronowym światku.

Ta mączna potrawa południowych Niemiec i kuchni tyrolskiej ma bardzo długą tradycję. Schwäbische spätzle – ich tradycja sięga XVIII wieku. Pierwotnie byly wyrabiane z Dinkelmehl (mąki orkiszowej), która nie wymagała do uprawy zbyt urodzajnej gleby. I tu historia zatoczyła koło. Dziś spätzle wyrabiane z mąki orkiszowej i pszennej pełnoziarnistej są rarytasem na sklepowych półkach.

Od marca 2012 roku Schwäbische Spätzle i Knöpfle mają EU-Qualitätsiegel jako produkt o szczególnej wartości i tradycji dla regionu. Przy wykonywaniu spätzli obowiązuje prosta zasada : na 1 jajko należy wziąć 100 g mąki plus letnia woda lub mleko. I zawsze dodatkowo 1 jajko więcej niż liczba osób przewidzianych do konsumpcji. Tradycyjnie tnie się kluseczki prosto z deski do garnka z gotującą osoloną wodą.

Istnieją też inne sposoby domowego wyrobu spätzli. Zagniecione ciasto przeciska się przez specjalne praski (takie jak do puree ziemniaczanego, które mają na wyposażeniu dodatkowe sitko do spätzli ) lub tarki z hebelkiem. Narzędzie należy przed użyciem przelać zimną wodą, kluseczki nie będą się wówczas przylepiać.
Tradycyjnie podaje się je z górskim serem Alm Käse, ze skwarkami, z kawałkami kiełbasy lub z kiszoną kapustą. Czasem na słodko.

Ich wielkość i kształt zależy od tego jakiego narzędzia do ich wykonania użyjemy. Te długie, mają strukturę podobną do naszych „flaczków”. Dzięki temu, że są takie” kosmate” świetnie nadają się do wszystkich mięsnych dań z sosem.

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g mąki orkiszowei lub pszennej pełnoziarniste
  • 125 ml wody mineralnej, zwykłej lub mleka2 duże jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • gałka muszkatałowa do smaku
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu-opcjonalnie
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła ghee

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki umieścić w misce i ręcznie (drewnianą łyżka) lub mikserem wyrobić  gładkie, lśniące ciasto, aż ukażą się pęcherzyki powietrza.
  • W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Spätzle przeciskać przez praskę lub z deseczki kroić wprost do gotującej wody. Używam specjalnej nakładki-sitka na garnek. Na sitko wykładam ciasto i przecieram je do garnka z gotujacą się wodą. Gdy kluseczki wypłyną, gotować je jeszcze 2-3 minuty. Gdy znacznie urosną wyjmować łyżką cedzakową i wyłożyć na półmisek.
  • Na patelni rozpuścić masło, dołożyć spätzle i obtoczyć w masełku. Można dołożyć starty ser lub przyrumieniony boczek. Wspaniałe do wszystkich pieczeni i gulaszu

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *