Białe szparagi w marynacie

O właściwościach szparagów pisałam we wcześniejszych postach, dlatego postaraj się, by gościły na Twoim stole jak najczęściej. Sezon na szparagi jest taki krótki. Moja miłość do tego warzywa rośnie z roku na rok, proporcjonalnie do ilości sposobów ich przygotowania.

Te zatopione w kalorycznym sosie holenderskim, naprawdę mnie nie przekonywały. Z masełkiem i bułeczką szybko stają się nudne. Gdy odkryłam sposób z marynatą, a właściwie sosem winegret, mogę jeść je codziennie. Poza tym nie wymagają gotowania. Do ich przygotowania potrzebna będzie tylko patelnia i dosłownie 10 minut. Zachowują cały swój bardzo delikatny, charakterystyczny szparagowy smak i są bardzo chrupkie.

Na pewno dużo smaczniejsze niż te gotowane. Bardzo polecam i jestem pewna, że ten sposób przygotowania szparagów i Tobie przypadnie do gustu! Delikatne szparagi i pikantny winegret z czosnkiem niedźwiedzim to wyjątkowo udane połączenie smaków. Zapraszam do przepisu!

Składniki na 2 porcje:

  • 1 pęczek białych szparagów- 500 g
  • 250 g pomidorków koktajlowych na gałązce
  • 5-6 orzeszków pistacjowych
  • 1 łyżka masła ghee

Składniki na marynatę:

  • 3 łyżki oliwy cytrynowej
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 płaska łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny lub otarta skórka z cytryny gdy używamy zwykłej oliwy
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 8-10 listków czosnku niedźwiedziego (lub innych ulubionych ziół)

Wykonanie:

  • Przygotować marynatę. Opłukać listki czosnku niedźwiedziego, osuszyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Oliwę, ocet winny i miód wymieszać dokładnie i dodać pokrojone listki czosnku. Na końcu posolić i dodać pieprz do smaku
  • Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i obrać. Masło ghee rozgrzać na dużej patelni. Ułożyć szparagi i obsmażyć. Patelnię przykryć i dusić szparagi 10-15 minut. Gdy będą już al dente, odłożyć je na bok i przykryć folią, żeby nie wystygły
  • Pomidorki koktajlowe z gałązkami umyć i wysuszyć. Każdy pomidorek na dole naciąć na krzyż. Na tej samej patelni ułożyć pomidorki przecięciem do dołu i poddusić kilka minut, aż zmiękną
  • Na talerzu ułożyć szparagi z pomidorkami koktajlowymi, polać przygotowaną marynatą i posypać podprażonymi na suchej patelni orzeszkami pistacjowymi

Warzywa podałam z młodymi ziemniakami i koperkiem. Tak przyrządzone szparagi są równie świetne na zimno np. z ciabattą bądź bagietką. Zalane marynatą świetnie przechowają się w lodówce.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *