Białe szparagi z masłem tymiankowo-cytrynowym

Maj to miesiąc szparagów. Jedzmy je jak najczęściej, bo są po prostu zdrowe. Oto moja następna propozycja na super wykwintne szparagi. Są lekkie, świeże, pachnące cytryną i tymiankiem. Niezwykle proste i eleganckie danie z powodzeniem wykonana nawet początkujący kucharz. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Składniki na 2 porcje:

  • 500 g białych szparagów
  • 1 cytryna
  • tymianek cytrynowy
  • gruba sól morska
  • 2 łyżki masła ghee

Wykonanie:

  • Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Obłamywanie jest pewniejszym sposobem niż odcinanie na pozbycie się łykowatych końcówek. Szparag pęka wtedy dokładnie w miejscu, gdzie kończy się łyko. Następnie obrać nożykiem do warzyw kierując nóż od główki w dół szparaga.
  • Szparagi możemy przygotować na dwa sposoby:
    • Ugotować: Gdy nie mamy specjalnego garnka do gotowania szparagów, wybieramy rondel o szerokim dnie, żeby ułożyć je poziomo, lub w mniejszym garnku ułożyć je w poprzek z uniesionymi główkami. Do gotowania dodać 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę cukru. Gotować w zależności od grubości szparagów od 10 do 15 minut. Sprawdzać w trakcie gotowania, bo za miękkie są niesmaczne. Powinny pozostać lekko chrupiące.
    • Podsmażyć na patelni. Zdecydowanie wybieram ten drugi sposób. Na rozgrzanym maśle krótko je obsmażyć i dusić pod przykryciem. Czas uzależniony jest oczywiście od grubości szparagów. Moje były gotowe po 8 minutach. Pod koniec smażenia dodać 2 łyżki wyciśniętego soku z cytryny, posiekany tymianek cytrynowy i skórkę startą z cytryny. Wyłożyć na talerz, posypać solą gruboziarnistą.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *