czwartek, 30 maja 2013

Białe szparagi z masłem tymiankowo-cytrynowym



Maj to miesiąc szparagów. Jedzmy je jak najczęściej, bo są po prostu zdrowe. Oto moja następna propozycja na super wykwintne szparagi. Są lekkie, świeże, pachnące cytryną i tymiankiem. Niezwykle proste i eleganckie danie z powodzeniem wykonana nawet początkujacy kucharz. Zapraszam do wypróbowania przepisu.



Składniki na 2 porcje:
500 g białych szparagów
1 cytryna
tymianek cytrynowy
gruba sól morska
2 łyżki masła ghee

Wykonanie:
  • Szparagi umyć, odłamać zdrewniale końcówki. Obłamywanie jest pewniejszym sposobem niż odcinanie na pozbycie się łykowatych końcówek. Szparag pęka wtedy dokładnie w miejscu gdzie kończy się łyko. Następnie obrać nożykiem do warzyw kierując nóż od główki w dół szparaga.
  • Szparagi możemy przygotować na dwa sposoby :
1) ugotować: Gdy nie mamy specjalnego garnka do gotowania szparagów wybieramy rondel o szerokim dnie, żeby ułożyć je poziomo, lub w mniejszym garnku ułożyć je w poprzek z uniesionymi główkami. Do gotowania dodać 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę cukru. Gotować w zależności od grubości szparagów od 10-15 minut. Sprawdzać w trakcie gotowania, bo za miękkie są niesmaczne. Powinny pozostać lekko chrupiące.
2) podsmażyć na patelni. Zdecydowanie wybieram ten drugi sposób. Na rozgrzanym maśle krótko je obsmażyć i dusić pod przykryciem. Czas uzależniony jest oczywiście od grubości szparagów. Moje były gotowe po 8 minutach. Pod koniec smażenia dodać 2 łyżki wyciśniętego soku z cytryny, posiekany tymianek cytrynowy i skórkę startą z cytryny. Wyłożyć na talerz, posypać solą gruboziarnistą. Życzę smacznego!

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!