Maj to miesiąc szparagów. Jedzmy je jak najczęściej, bo są po prostu zdrowe. Oto moja następna propozycja na super wykwintne szparagi. Są lekkie, świeże, pachnące cytryną i tymiankiem. Niezwykle proste i eleganckie danie z powodzeniem wykonana nawet początkujacy kucharz. Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Składniki na 2 porcje:
500 g białych szparagów
1 cytryna
tymianek cytrynowy
gruba sól morska
2 łyżki masła ghee
Wykonanie:
- Szparagi umyć, odłamać zdrewniale końcówki. Obłamywanie jest pewniejszym sposobem niż odcinanie na pozbycie się łykowatych końcówek. Szparag pęka wtedy dokładnie w miejscu gdzie kończy się łyko. Następnie obrać nożykiem do warzyw kierując nóż od główki w dół szparaga.
- Szparagi możemy przygotować na dwa sposoby :
2) podsmażyć na patelni. Zdecydowanie wybieram ten drugi sposób. Na rozgrzanym maśle krótko je obsmażyć i dusić pod przykryciem. Czas uzależniony jest oczywiście od grubości szparagów. Moje były gotowe po 8 minutach. Pod koniec smażenia dodać 2 łyżki wyciśniętego soku z cytryny, posiekany tymianek cytrynowy i skórkę startą z cytryny. Wyłożyć na talerz, posypać solą gruboziarnistą. Życzę smacznego!
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!