Ciasto truskawkowo-bananowe

Proste, szybkie i efektowne ciasto dla wielbicieli truskawek i bananów. Spód z dodatkiem podprażonych mielonych orzechów laskowych świetnie komponuje się z mascarpone i truskawkami. Dla tych, co szukają nowych wyzwań, nowy przepis do wypróbowania. Na drugi dzień ciasto jest jeszcze smaczniejsze niż w dniu przygotowania. Szczególnie nadają się tu dojrzałe, nie za twarde owoce.

Truskawki prezentują się niezwykle urodziwie, polane delikatnie Tortengussem, a nie tradycyjnie zatopione w galaretce. Polecam! Przepis jest na dużą blachę (24 porcje).

Składniki na spód (na 12 porcji):

  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 2 dojrzałe banany
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka skórki cytrynowej (bio)
  • 4 jajka (wielkość M)
  • 200 g mąki
  • 1/2 paczuszki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki soku z cytryny

Składniki na nałożenie:

  • 1 kg truskawek
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 opakowanie czerwonego Tortenguss (plus 2 łyżki cukru i 250 ml wody wg opakowania)

Wykonanie:

  • Mielone orzechy laskowe podprażyć na patelni bez tłuszczu.
  • Nagrzać piekarnik do 200°C, z termoobiegiem do 180°C.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Jednego banana obrać, rozgnieść widelcem.
  • Masło, cukier, skórkę cytrynową i jajka utrzeć na pulchną masę.
  • Porcjami wmieszać mąkę, podprażone orzechy, proszek do pieczenia i rozgniecionego banana. Ciasto cienko rozsmarować na blaszce i piec 20 minut. Wyjąć, pozostawić do ostudzenia.
  • Truskawki umyć, przepołowić. Drugiego banana obrać, pokroić w krążki i skropić 2-ma łyżkami soku z cytryny.
  • Mascarpone z resztą soku cytrynowego (2 łyżki) i cukrem waniliowym przy pomocy ręcznego robota  krótko ubić.
  • Powstały krem rozsmarować równomiernie na upieczonym spodzie.
  • Ułożyć na kremie truskawki z bananami.
  • Wg przepisu na opakowaniu przygotować Tortenguss i rozsmarować na owocach.

Tortenguss można bardzo łatwo przygotować samemu.
Potrzebne będą 250 ml wody, 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Do zimnej wody wrzucić cukier i mąkę, cały czas mieszając rózgą doprowadzić do wrzenia. Czy ładnie żeluje sprawdzamy tak jak konfiturę spuszczając kropelkę na spodeczek. Tortenguss będzie jeszcze lepszy, gdy zamiast wody użyjemy soku lub kompotu. Tortenguss nadaje się idealnie do wszystkich ciast z owocami. To ostatni krok do wykończenia wypieku. Nie tylko pięknie „wykańcza” ciasto, ale też zapobiega wysychaniu owoców i powodując, że pozostaje apetycznie wilgotne w środku. Życzę smacznego!

1 porcja to: 230 kcal, 23 g węglowodanów, 3 g białka, 13 g tłuszczu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *