Sernik malinowy z jeżynami inaczej

Sernik bardzo, bardzo malinowy. Delikatnie mazisty, aksamitnie gładki, idealny. Zrobiłam go z polskiego twarogu sernikowego. Pyszny! Do tego kolorek bardzo trendy. Sernik nie opada, nie pęka, jest idealnie równy. Napisałam inaczej, ponieważ zamiast całych owoców, do masy serowej dodałam purée z malin w dość sporej ilości, uzyskując świetny malinowy smak. Myślę, że przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom serników i malin. Upiekłam go w dużej formie 23-24 cm.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera twarogowego 3x mielonego
  • 4 jajka duże
  • 1/2 -1 szklanki cukru
  • 350 g malin mrożonych + 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mączki ziemniaczanej
  • esencja waniliowa
  • 2 łyżki dżemu jeżynowego

Składniki na spód sernika:

  • 8 sucharków pełnoziarnistych (80 g)
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki masła ghee

Wykonanie:

  • Sucharki rozdrobnić w mikserze kielichowym lub w grubym woreczku foliowym wałkiem. Wmieszać mielone migdały i roztopione masło.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wnętrze obręczy wysmarować masłem. Na dnie równomiernie wyłożyć masę sucharkowo — migdałową. Odłożyć do lodówki.
  • Do garnuszka wsypać maliny, dodać cukier i powoli na małym ogniu rozmrażać. Po rozmrożeniu jeszcze chwilę pogotować. Przetrzeć przez sito i odstawić do wystudzenia.
  • Do dużej misy wyłożyć ser z wiaderka. Wsypać cukier i dodawać po jednym jajku, mieszając rózgą lub mikserem na małych obrotach. Dodać mąkę przesianą przez sitko. Na końcu wmieszać przygotowane purée malinowe. Całość wyłożyć na przygotowany spód.
  • Małą łyżeczką na górę sernika poukładać kupki dżemu jeżynowego i wykałaczką porobić esy-floresy.
  • Wstawić do  piekarnika nagrzanego do temperatury 175 ° C. Piec 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 ° C i piec następne 60-90 minut.
  • Studzić powoli w uchylonym piekarniku. Gdy ostygnie, całą noc powinien spędzić w lodówce.
  • Przed podaniem wystawić na kwadrans z lodówki.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *