wtorek, 28 maja 2013

Sernik malinowy z jeżynami inaczej


Sernik bardzo, bardzo malinowy. Delikatnie mazisty, aksamitnie gładki, idealny. Zrobilam go z polskiego twarogu sernikowego. Pyszny! Do tego kolorek bardzo trendy. Sernik nie opada, nie pęka jest idealnie równy. Napisałam inaczej, ponieważ zamiast całych owoców, do masy serowej dodałam puree z malin w dość sporej ilości, uzyskując świetny malinowy smak. Myślę, że przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom serników i malin.
Upiekłam go w dużej formie 23-24 cm.


Skladniki na mase serową:
1 kg sera twarogowego 3x mielonego
4 jajka duże
1/2 -1 szklanki cukru
350 g malin mrożonych + 5 łyżek cukru
4 łyżki mączki ziemniaczanej
esencja waniliowa
2 łyżki dżemu jeżynowego
Składniki na spód sernika:
8 sucharków pełnoziarnistych (80 g)
100 g mielonych migdałów
2 łyżki masła ghee

Wykonanie:
  • Sucharki rozdrobnić w mikserze kielichowym lub w grubym woreczku foliowym wałkiem. Wmieszać mielone migdały i roztopione masło.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wnętrze obręczy wysmarować masłem. Na dnie równomiernie wyłożyć masę sucharkowo - migdałową. Odłożyć do lodówki.
  • Do garnuszka wsypać maliny, dodać cukier i powoli na małym ogniu rozmrażać. Po rozmrożeniu jeszcze chwilę pogotować. Przetrzeć przez sito i odstawić do wystudzenia.
  • Do dużej misy wyłożyć ser z wiaderka. Wsypać cukier i dodawać po jednym jajku, mieszjąc rózgą lub mikserem na małych obrotach. Dodać mąkę przesianą przez sitko. Na końcu wmieszać przygotowane puree malinowe. Całość wyłożyć na przygotowany spód.
  • Małą łyżeczką na górę sernika poukładać kupki dżemu jeżynowego i wykałaczką porobić esy-floresy.
  • Wstawić do  piekarnika nagrzanego do temperatury 175 ° C. Piec 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 ° C i piec następne 60-90 minut.
  • Studzić powoli w uchylonym piekarniku. Gdy ostygnie, calą noc powinien spędzić w lodówce.
  • Przed podaniem wystawić na kwadrans z lodówki. Życzę smacznego!

2 komentarzy

  1. ten sernik jest świetny ,do tego malinowy <3 i kolor boski !

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekujeza mile slowa teenager.Ciesze sie tym bardziej,ze to pierwszy komentarz na miom mlodziutkim blogu.'Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!