Upiekłam go w dużej formie 23-24 cm.
Skladniki na mase serową:
1 kg sera twarogowego 3x mielonego
4 jajka duże
1/2 -1 szklanki cukru
4 łyżki mączki ziemniaczanej
esencja waniliowa
2 łyżki dżemu jeżynowego
Składniki na spód sernika:
8 sucharków pełnoziarnistych (80 g)
100 g mielonych migdałów
2 łyżki masła ghee
Wykonanie:
- Sucharki rozdrobnić w mikserze kielichowym lub w grubym woreczku foliowym wałkiem. Wmieszać mielone migdały i roztopione masło.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wnętrze obręczy wysmarować masłem. Na dnie równomiernie wyłożyć masę sucharkowo - migdałową. Odłożyć do lodówki.
- Do garnuszka wsypać maliny, dodać cukier i powoli na małym ogniu rozmrażać. Po rozmrożeniu jeszcze chwilę pogotować. Przetrzeć przez sito i odstawić do wystudzenia.
- Do dużej misy wyłożyć ser z wiaderka. Wsypać cukier i dodawać po jednym jajku, mieszjąc rózgą lub mikserem na małych obrotach. Dodać mąkę przesianą przez sitko. Na końcu wmieszać przygotowane puree malinowe. Całość wyłożyć na przygotowany spód.
- Małą łyżeczką na górę sernika poukładać kupki dżemu jeżynowego i wykałaczką porobić esy-floresy.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 ° C. Piec 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 ° C i piec następne 60-90 minut.
- Studzić powoli w uchylonym piekarniku. Gdy ostygnie, calą noc powinien spędzić w lodówce.
- Przed podaniem wystawić na kwadrans z lodówki. Życzę smacznego!
2 komentarzy
ten sernik jest świetny ,do tego malinowy <3 i kolor boski !
OdpowiedzUsuńDziekujeza mile slowa teenager.Ciesze sie tym bardziej,ze to pierwszy komentarz na miom mlodziutkim blogu.'Serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!