Truskawka w roli głównej — koktajl truskawkowy

Truskawka (Fragaria & anannassa Duchesne) jest mieszańcem dwóch gatunków poziomek: chilijskiej i wirgilijskiej, pochodzących z rodziny różowatych.

Truskawka nie tylko pięknie pachnie, wygląda i smakuje, ale przede wszystkim jest zdrowa, bo to źródło wielu witamin i soli mineralnych. Niestety zdarzają się osoby uczulone na truskawki, gdyż są silnym alergenem.  Dlatego nie powinny ich jeść dzieci poniżej 2-go roku życia. Nie powinny ich jadać także ludzie z nadwrażliwością na salicylany, bowiem owoce te zawierają spore ich ilości.

Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze truskawki

  • Bardzo bogate w witaminę C, zawierają praktycznie wszystkie mikroelementy, a szczególnie dużo żelaza, wapnia, fosforu, magnezu, manganu i jodu.
  • Działają odkwaszająco, krwiotwórczo i wzmacniająco.
  • Zawartość kwasu elegonowego chroni przed chorobami nowotworowymi.
  • Dzięki właściwościom zasadotwórczym i moczopędnym mogą być polecane osobom chorym na reumatyzm i schorzenia nerek.
  • Sok z truskawek ma właściwości bakteriobójcze jak chrzan, czosnek czy cebula.
  • Cukier zawarty w truskawkach to łatwo przyswajalna lewuloza, którą mogą delektować się cukrzycy.
  • Truskawki są istotne w naszej diecie również ze względu na to, że zawierają dużą ilość wody, to pozwala na oczyszczenie organizmu, usunięcie nadmiaru toksycznych płynów ustrojowych, a w rezultacie obniżenie wagi ciała.
  • Są świetnym składnikiem diety antycelulitowej. Bromelina zawarta w owocu trawi białko, które zostało wydzielone w sposób nieprawidłowy, przez co ułatwia dostęp do głębiej umieszczonych warstw tłuszczu. Woda zawarta w tkankach celulitowych jest także łatwiej eliminowana w wyniku oczyszczającego działania truskawek.
  • Truskawka jest również dobra na bezsenność. Zawiera bowiem brom, który w doskonały sposób ułatwia zasypianie.
  • Jest ponadto niskokaloryczna. 100 g truskawki to zaledwie 35 k cal. Możemy zatem bezkarnie objadać się truskawkami. Pod warunkiem że nie będziemy jako dodatku stosować śmietany i cukru.

Pełnia sezonu truskawkowego tuż, tuż.
Już dzisiaj są dostępne we wszystkich sklepach, te pochodzące z Hiszpanii i tuneli foliowych. Nie są tak smaczne i aromatyczne jak te z pełni sezonu. Myślę, że warto jednak przedłużyć sezon truskawkowy i już teraz zacząć delektować się ich smakiem.

Koktajl z truskawki — przepis

Przepis na koktajl truskawkowy jest bajecznie prosty i wszyscy chyba go znają. Do picia koktajlu truskawkowego nikogo nie trzeba namawiać, bo należy do ulubionych i jest najpopularniejszy. Naprawdę warto pić go w sezonie truskawkowym jak najczęściej. W towarzystwie kefiru jego wartość dietetyczna jest zwielokrotniona.

Składniki na 4 porcje:

  • 300 – 500 g truskawek
  • 500 ml kefiru
  • 2 łyżki miodu, lub 4 słodziki stewii a 2,1 g, lub 2 łyżki ksylitolu

Przygotowanie:
Truskawki umyć, odsączyć, oberwać szypułki. Umieścić w kielichu blendera, dodać kefir, dowolny słodzik i zblendować do żądanej konsystencji. Najlepiej smakuje schłodzony.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *