DLACZEGO WARTO JEŚĆ SALATĘ ?
- Stanowi bowiem doskonałe uzupelnienie diety o witaminę A, C, PP, a także potas, wapń, żelazo, magnez i fosfor
- Regularne spożycie może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu, ciśnienia krwi i zredukować ryzyko chorób serca i wylewu.
- Zawiera również silne przeciwutleniacze: witaminę C i E, które przeciwdziałają procesom starzenia. Sałata ma również właściwości przeciwnowotworowe .
- Sałata działa odkwaszająco na organizm i ułatwia procesy trawienne
Każdy z nas ma swój ulubiony sposób przyrzadząnia sałaty. Inspiracji jednak nigdy za wiele, ponieważ urozmaicenie jest wrogiem nudy, a nowe smaki tylko mogą wzbogacić nasze codzienne menu.
Wiem, że najczęściej sałatę przygotowuje się ze śmietaną. Tez taką lubię. Tą przygotowałam z sosem winegret .
Składniki na 2 porcje:
mała główka sałaty garstka rzodkiewek
1/2 pęczku szczypiorku
truskawki
Skladniki na sos winegret:
1 łyżka octu winnego
3 łyżki oliwy cytrynowej
1 łyżka płynnego miodu
szczypta soli, pieprz do smaku
WYKONANIE :
- Kupując sałatę zwróćmy uwagę, żeby była naprawdę świeża, bez konieczności odrzucania zewętrznych liści. Właśnie te liście mają najwięcej wartości odżywczych.
- Sałatę dokładnie opłukać liść po liściu i odwirować z nadmiaru wody. Osuszoną poszarpać na mniejsze kawałki i ułożyć w salaterce. Dodać pokrojone na mniejsze cząstki rzodkiewki, a następnie dodać pokrojony koperek i szczypiorek.
- Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać na jednolity krem.
- Sałatę wymieszać z sosem tuż przed samym podaniem. Wymieszana wcześniej straci kolor i smak, będzie po prostu nieapetyczna.
- Już na talerzu dodać pokrojone w plasterki truskawki. Życzę smacznego!
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!