Znacie zupę z kalarepki ? Jeśli nie, to koniecznie ją ugotujcie. Naprawdę warto. Ma bardzo subtelny, wręcz wyrafinowany, delikatny smak. Poznałam go dopiero zeszłego roku, gdy w ogródku wychodowałam cały zagon kalarepek i przetwarzałam ja na różne sposoby. Nie należy do zbyt popularnych warzyw, a szkoda. Sama ją lekceważyłam przez cała lata. Dziś zwracam jej honor i w tym roku znowu ma swoje poczesne miejsce w moim ogródku. Nie dość, że bardzo smaczna to i bardzo zdrowa. Jest specjalnością kuchni śląskiej. Oberiba - wyczytałam, taką nazwę ma kalarepa w śląskiej gwarze i taka nazwę nosi właśnie śląska zupa kalarepkowa.
Jak zdrowa jest KALAREPA (Brassica oleracea var.gongylodes L.) ?
- Dostarcza witamin z grupy B, C, K, beta-karoten i soli mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, potasu, manganu, miedzi i jodu. Już jedna średnia kalarepka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
- Zawiera także sporą ilość przeciwutleniaczy, między innymi luteinę, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania wzroku.
- Ponadto korzystnie wpływa na układ trawienny. Dzięki zawartości włókien roślinnych reguluje perystaltykę jelit i jest wykorzystywana w leczeniu zaparć.
- W swoim składzie zawiera cholagogę, która przyspiesza wydzielanie żółci i usprawnia trawienie.
- Kalarepa jest zaliczana do warzyw nieuczulających. Dlatego też można ją włączyć do diety dzieci już od 6-go miesiąca życia.
- Wskazana jest dla cukrzyków, ponieważ należy do produktów bardzo wolno podnoszących poziom cukru we krwi.
- Jednocześnie nie jest kaloryczna. 100 g to zaledwie 27 kcal. Dlatego może być również smaczną przekąską dla wszystkich liczących kalorie i dbających o linię
- Jest pomocna przy zaburzeniach metabolizmu cholesterolu, ze względu na małą zawartość tego związku.
- Polecana jest takze chorym na miażdżycę.
Skladniki na 4 porcje:
600 g kalarepy z młodymi listkami - 2 duże sztuki
1 cebula
lubczyk - posiekana lyżka
600 ml bulionu warzywnego
1 łyżka masla ghee
sól, pieprz do smaku
- Obrać, pokroić w kostkę cebulę i wrzucić na rozgrzane masło do rondla w którym będziemy gotować zupę.
- Obrać kalarepkę i pokroić w kostkę. Dorzucić do cebuli i razem podsmażyć. Następnie zalać bulionem, dorzucić pokrojone liście, w tym lubczyk i gotować, aż kalarepka zmięknie, około 30 minut. Gdy używam kalarepki z własnego ogródka jest miękka już po 15 minutach
- Zmiksować i gotowe. Podawać z kleksem śmietany lub jogurtu greckiego
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!