Expresowa zupa krem z marchewki, bez dodatku jakichkolwiek innych warzyw. Takie zupy — kremy  lubię najbardziej, jednoskładnikowe. Mają wyrazisty smak warzywa, z którego zostały ugotowane.

Tą przyprawiłam curry. Tak samo pyszna np. z dodatkiem imbiru. Marchewkę możemy zastąpić każdym innym warzywem, np. cukinią. Otrzymamy świetną zupę — krem cukiniową. Polecam obie wersje. Są po prostu pyszne.

Składniki na 2-3 porcje:

  • 400 g marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 600 ml  bulionu warzywnego
  • 1/4-1/2 łyżeczka curry
  • 1 łyżka masła ghee
  • sól
  • pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Rozgrzać masło ghee w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Na masło wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się już zeszkli dodać czosnek. Następnie dorzucić pokrojoną w talarki marchewkę. Chwile obsmażyć. Dodać curry. Pod wpływem wysokiej temperatury uwolni się cały bukiet zapachowy.
  • Na koniec wlać gorący bulion warzywny. Gotować całość około 15-20 minut, aż marchewka zmięknie, ale się nie rozgotuje.
  • Zblendować, rozlać do miseczek.

    Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *