Składniki na 16 sztuk:
3 białka
szczypta soli
150 g cukru pudru
16 ładnych truskawek
200-250 ml śmietany kremówki
2 cukry waniliowego
Wykonanie:
- Białka jaj ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać po łyżce przesianego cukru pudru, cały czas ubijając.
- Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Małą łyżeczką zrobić na papierze 16 kleksów z ubitego białka i rozsmarować, tworząc płaskie koła. Resztę białka umieścić w rękawie cukierniczym zakończonym gwiazdką i na obwodzie każdego kółka wycisnąć masę w kształcie okręgu, tworząc gniazdko, w którym umieścimy potem bitą śmietanę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 80-90 °C i piec, a właściwie suszyć 2-2,5 godziny. Po tym czasie najlepiej zostawić bezy do rana w zamkniętym piekarniku. Tak niska temperatura zapewni naszym bezom śliczny niezmieniony biały kolor.
- Śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego ubić na sztywno i za pomocą rękawa zakończonego gwiazdką wypełnić 16 krążków bezowych. Każdą bezę ozobić przeciętą na pół truskawką i listkiem melisy lub mięty.
2 komentarzy
bardzo smakowicie wyglądają te bezy :) jeszcze nigdy nie próbowałam takich robić ale chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi milo,ze moj przepis jest dla Ciebie Kasiu inspiracja!Zycze smacznego!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!