sobota, 29 czerwca 2013

Bezowe gniazdka z bita śmietaną i truskawkami



Delikatna, chrupiąca beza i bita śmietana z truskawkami to prawdziwie królewski deser. Genialna uczta dla podniebienia i rozpływające się w ustach bezy. Super deser na uroczyste spotkanie w większym gronie. Bez wielkiego nakładu pracy i wysiłku możecie mile zaskoczyć bliskich. Wystarczy wieczorem upiec bezy, a przed podaniem wypełnić je bitą śmietaną i ozdobić truskawkami. Tym prostym i efektownym deserem kończę sezon truskawkowy na moim blogu.


Składniki na 16 sztuk:
3 białka
szczypta soli
150 g cukru pudru
16 ładnych truskawek
200-250 ml śmietany kremówki
2 cukry waniliowego

Wykonanie:
  • Białka jaj ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać po łyżce przesianego cukru pudru, cały czas ubijając.
  • Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Małą łyżeczką zrobić na papierze 16 kleksów z ubitego białka i rozsmarować, tworząc płaskie koła. Resztę białka umieścić w rękawie cukierniczym zakończonym gwiazdką i na obwodzie każdego kółka wycisnąć masę w kształcie okręgu, tworząc gniazdko, w którym umieścimy potem bitą śmietanę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 80-90 °C i piec, a właściwie suszyć 2-2,5 godziny. Po tym czasie najlepiej zostawić bezy do rana w zamkniętym piekarniku. Tak niska temperatura zapewni naszym bezom śliczny niezmieniony biały kolor.
  • Śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego ubić na sztywno i za pomocą rękawa zakończonego gwiazdką wypełnić 16 krążków bezowych. Każdą bezę ozobić przeciętą na pół truskawką i listkiem melisy lub mięty.
Życzę smacznego!


2 komentarzy

  1. bardzo smakowicie wyglądają te bezy :) jeszcze nigdy nie próbowałam takich robić ale chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi milo,ze moj przepis jest dla Ciebie Kasiu inspiracja!Zycze smacznego!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!