niedziela, 16 czerwca 2013

Domowe ciasto z owocami lata



Pyszne, rozpływające się w ustach, dziecinnie łatwe do zrobienia ciasto z owocami lata. Wykorzystałam do zrobienia ciasta morele, truskawki i jagody. Genialnie smakuje także z wiśniami. Przepis bardzo stary, właściwie jest ze mną od zawsze. Cierpliwie czekał w kolejce, aż doczekał się przeniesienia z sekretnego kajecika do mojej internetowej książki kucharskiej. Składniki nadają się na dużą blachę (43x30 cm).
Zawsze się udaje, pod warunkiem, że nie przeładujecie ciasta owocami. Wówczas przy jego delikatnej strukturze po prostu opadną na dno. Zachęcam do wypróbowania, a nie zawiedzie Was na pewno.

Składniki:

4 jajka
mąka -300 g ( 2 szklanki)
cukier -230 g ( 1 szklanka)
250 g masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Na nałożenie: ulubione owoce, u mnie 10 moreli, 12 truskawek, garstka borówki amerykańskiej

Wykonanie:
  • Roztopić masło w rondelku. Wystudzić.
  • Jajka z cukrem ubić ręcznym mikserem  na gęsty kogel-mogel. Cały czas ubijając dodajemy w czterech ratach mąkę i roztopione masło, do połączenia składników.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto na blachę, wyrównać szpatułką i wyłożyć owoce.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 ° C. Piec 35-40 minut do suchego patyczka.
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
                                                                   ŻYCZĘ SMACZNEGO !

UWAGI : Na bardziej dietetyczną wersję, gdzie zamiast masła występuje olej i to w zmniejszonej ilości zapraszam tutaj.

0 komentarzy

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!