Pyszne, rozpływające się w ustach, dziecinnie łatwe do zrobienia ciasto z owocami lata. Wykorzystałam do zrobienia ciasta morele, truskawki i jagody. Genialnie smakuje także z wiśniami. Przepis bardzo stary, właściwie jest ze mną od zawsze. Cierpliwie czekał w kolejce, aż doczekał się przeniesienia z sekretnego kajecika do mojej internetowej książki kucharskiej. Składniki nadają się na dużą blachę (43x30 cm).
Zawsze się udaje, pod warunkiem, że nie przeładujecie ciasta owocami. Wówczas przy jego delikatnej strukturze po prostu opadną na dno. Zachęcam do wypróbowania, a nie zawiedzie Was na pewno.
4 jajka
mąka -300 g ( 2 szklanki)
cukier -230 g ( 1 szklanka)
250 g masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Na nałożenie: ulubione owoce, u mnie 10 moreli, 12 truskawek, garstka borówki amerykańskiej
Wykonanie:
- Roztopić masło w rondelku. Wystudzić.
- Jajka z cukrem ubić ręcznym mikserem na gęsty kogel-mogel. Cały czas ubijając dodajemy w czterech ratach mąkę i roztopione masło, do połączenia składników.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto na blachę, wyrównać szpatułką i wyłożyć owoce.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 ° C. Piec 35-40 minut do suchego patyczka.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
UWAGI : Na bardziej dietetyczną wersję, gdzie zamiast masła występuje olej i to w zmniejszonej ilości zapraszam tutaj.
0 komentarzy
Publikowanie komentarza
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!