Najlepsze knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami? Czemu nie? Tym bardziej że na te klasyczne ze śliwkami trzeba tak długo jeszcze czekać. Przyznam, że z jabłkami już jadłam, ale truskawkowe robiłam pierwszy raz. Są na pewno dużą konkurencją dla pierogów z truskawkami, jednak dużo łatwiejsze do przygotowania. Nie wiem, czy nawet nie lepsze? Bardzo nam smakowały. Polecam i zapraszam do przepisu!

Składniki na 21-22 sztuk:

  • około 1 kg ziemniaków
  • 30 dkg mąki pszennej 550
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju

Składniki na nadzienie:

  • 21-22 małych truskawek
  • cukier
  • cynamon

Omasta:

  • 3-4 łyżki masła
  • 2-3 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

  • Ziemniaki ugotować. Przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę i jajko, wyrobić na gładkie, nieklejące się ciasto. Przy knedlach należy pamiętać o zasadzie, że mąka stanowi 1/3 objętości ziemniaków. Jeśli to będziemy wiedzieć, zawsze dobierzemy prawidłową jej ilość do każdej porcji  ziemniaków, bez konieczności ich ważenia. Młode ziemniaki mogą wchłonąć jej trochę więcej. Ciasto na knedle jest delikatne, dlatego knedle musimy zrobić za „jednym zamachem”, gdy lepienie odłożymy na później, ciasto zacznie się rozpływać.
  • Z ciasta uformować wałek i odcinać kawałki równej wielkości. Każdy kawałek spłaszczyć, na środku ułożyć truskawkę. Posypać 1/2 łyżeczki cukru i szczyptą cynamonu, zwinąć w kulkę i odłożyć na omączony blat.
  • Do przygotowanej wcześniej zagotowanej i osolonej wody wrzucać knedle partiami. Gdy wypłyną na wierzch, zmniejszyć ogień, garnek przykryć pokrywką i gotować knedle 5-6 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Najlepiej przed wyłowieniem wszystkich knedli zrobić próbę i wyłowić jednego, przepołowić — sprawdzając, czy jest ugotowany
  • W małym garnuszku roztopić 3-4 łyżki masła dodać 2 łyżki bułki tartej. Podgrzewać razem do spienienia i polać wcześniej posypane cukrem knedle

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *