Jak panierować - to z fantazją. Możliwości jest bardzo wiele. Za sprawą nietypowej panierki można zmienić codzienne nudne danie w coś zupełnie zaskakującego. Proponuję delikatną i smaczą panierkę marchewkowo-migdałową. Pasuje do każdego rodzaju mięsa, choć smakosze twierdzą, że najlepiej nada się do delikatnego mięsa z piersi z kurczaka lub indyka. Dodatek migdałów sprawi, że panierka będzie chrupiąca i bardzo aromatyczna.
Składniki na 4 kotlety:
4 kotlety z indyka (lub kurczaka) po 100-120 g
2 spore marchewki
4 łyżki migdałów w słupkach
2 łyżki mąki
3 łyżki oleju lub masła ghee
1 jajko
sól, pieprz
1/2 cytryny
Wykonanie:
- Mięso poporcjować, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i rozbić przykryte płatem foli. Przyprawić solą i pieprzem, jednak mocniej niż zazwyczaj
- Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce do warzyw na grubych oczkach. Wymieszać ze słupkami migdałów, odstawić.
- Jajko rozbełtać. Kotlet obtoczyć w mące, następnie w jajku, a na końcu w marchewce z migdałami. Panierkę docisnąć.
- Na patelni rozgrzać masło i smażyć kotlety na średnim ogniu po 6-7 minut z każdej strony.
- Podawać z plasterkiem cytryny. Kotleciki idealnie pasują do młodych ziemniaczków. Świetne będą również z puree ziemniaczanym. Podałam dodatkowo mizerię z ogórków.
2 komentarzy
gdzie można kupić taki przyrząd?
OdpowiedzUsuńGosias,ale jaki przyrzad ???
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!