Kotlety z indyka w marchewkowo-migdałowej panierce

Jak panierować — to z fantazją. Możliwości jest bardzo wiele. Za sprawą nietypowej panierki można zmienić codzienne nudne danie w coś zupełnie zaskakującego. Proponuję delikatną i smaczną panierkę marchewkowo-migdałową. Pasuje do każdego rodzaju mięsa, choć smakosze twierdzą, że najlepiej nada się do delikatnego mięsa z piersi z kurczaka lub indyka. Dodatek migdałów sprawi, że panierka będzie chrupiąca i bardzo aromatyczna.

Składniki na 4 kotlety:

  • 4 kotlety z indyka (lub kurczaka) po 100-120 g
  • 2 spore marchewki
  • 4 łyżki migdałów w słupkach
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju lub masła ghee
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 1/2 cytryny

Wykonanie:

  • Mięso poporcjować, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i rozbić przykryte płatem foli. Przyprawić solą i pieprzem, jednak mocniej niż zazwyczaj
  • Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce do warzyw na grubych oczkach. Wymieszać ze słupkami migdałów, odstawić.
  • Jajko rozbełtać. Kotlet obtoczyć w mące, następnie w jajku, a na końcu w marchewce z migdałami. Panierkę docisnąć.
  • Na patelni rozgrzać masło i smażyć kotlety na średnim ogniu po 6-7 minut z każdej strony.
  • Podawać z plasterkiem cytryny. Kotleciki idealnie pasują do młodych ziemniaczków. Świetne będą również z purée ziemniaczanym. Podałam dodatkowo mizerię z ogórków.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *