Ja jestem szczęśliwą posiadaczką pięknej odmiany o ciemno-bordowych liściach i różowych kwiatostanachi o lekko cytrynowym zapachu.
Kwiaty czarnego bzu możemy wykorzystać w praktyczny sposób. Ze świeżo zebranych kwiatów przygotowujemy letnie herbaty i lemoniady. Słodkawo-miodowy aromat bzu nadaje napojom niepowtarzalny smak. Pamiętajmy o tym, żeby przed użyciem nie myć obciętych kwiatostanów, gdyż pozbawimy je w ten sposób cennego pyłku, głównego nośnika smaku i aromatu.
LEMONIADA Z CZARNEGO BZU :
Do przygotowania lemoniady wystarczy jeden ścięty kwiatostan, który należy zalać na noc wodą mineralną, najlepiej gazowaną. Po tym czasie aromat "przejdzie " do napoju. Po dodaniu łyżki miodu (niekoniecznie, nie dodawałam), soku z cytryny lub kilku listków mięty i kostek lodu otrzymamy orzeżwiajacy napój, doskonały na letnie upały. Koniecznie spróbujcie!
To jest przepis na lemoniadę z bzu, gdy macie jednak trochę więcej cierpliwości możecie przygotować z kwiatów bzu nawet szampana. Przepis na szampana z zastosowaniem kwiatów czarnego bzu i inne ciekawe przepisy znalazłam u Łukasza: klik. Polecam!
2 komentarzy
o jak pysznie i pachnąca- muszę spróbować pozdrawiam i zapraszam http://slodkoipieprznie.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńNa pewno bedzie smacznie!Dziekuje za zaproszenie!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!