Łosoś na szpinakowej kołderce z pestkami granatu

Łosoś należy pewnie nie tylko do moich ulubionych ryb. Zdrowy, smaczny i błyskawiczny w przygotowaniu.

Dziś proponuję łososia ze świeżym szpinakiem. Smakowo różnica między szpinakiem mrożonym a świeżym jest kolosalna. Do młodziutkiego szpinaku nie trzeba nic więcej oprócz soli i czosnku, które znakomicie podkreślą smak pysznych zielonych listków.  Wszyscy, którzy do tej pory uważali, że szpinak to mdła ohyda, przekonają się, jak wiele stracili, nie znając jego smaku.

Słodko-kwaśny granat idealnie komponuje się i podkreśla smak zarówno łososia jak i szpinaku.
Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Składniki na 2 porcje:

  •  300-400 g łososia
  •  500-600 g świeżego szpinaku
  •  2 ząbki czosnku
  •  około 1/ granatu
  •  sól i pieprz do smaku
  •  1/2 cytryny

 Wykonanie:

  • Łososia poporcjować, umyć i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem z młynka. Specjalnie nie dodaję żadnych ziół, by dominował smak szpinaku.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej łososia.
  • Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 ° C i piec 10-12 minut. Sprawdzić, by się nie przepiekł, tym samym nie przesuszył. Gdy będzie jeszcze surowy w środku, możemy już wyłączyć piekarnik, pozostawiając w nim łososia, żeby „doszedł”.
  • W międzyczasie przygotować szpinak. Umyć, usunąć łodyżki pozostawiając tylko listki. Szpinak świeży kłaść bezpośrednio na patelnię, z dodatkiem np. masła na 3-5 minut, wystarczy wilgoć z mycia, by zmiękł. Patelnię (lub garnek) przykryć. Wcześniej dorzucić drobno posiekany młody czosnek (2 ząbki). Pamiętajmy, że szpinak bardzo się kurczy w czasie obróbki cieplnej, dlatego trzeba liczyć po 30-35 dkg na osobę, choć na pierwszy rzut oka może wydawać się, że to ogromna góra liści.
  • Jak wyjąć pestki z granatu? Najlepiej przeciąć go na pół w poprzek i odwrócić na „lewą stronę” po prostu go wywinąć. Wyjmować pestki oddzielając je od białej skórki najlepiej palcami.
  • Szpinak wyłożyć na talerz, ułożyć na nim usmażonego łososia i posypać pestkami granatu.

    Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *