Mizeria z ogórków to nieśmiertelny dodatek do polskiego drugiego dania, szczególnie w okresie letnim. Tani, łatwo dostępny, smaczny, a schłodzona mizeria smakuje wyśmienicie w gorące dni lata.
Większość z nas robi mizerię bardzo tradycyjnie ze śmietaną. Można spokojnie jednak zrezygnować z dodatku jogurtu lub śmietany, bo ogórki świetnie smakują z samym winegretem. Spróbujcie zrobić mizerię z mojego przepisu. Jestem pewna, że będzie Was smakować.
Składniki na 2 porcje:
3 ogórki sałatkowe- 400 g
1 cebula
szczypiorek, koperek
sól, kolorowy pieprz z młynka
Składniki na winegret:
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
- Ogórki obrać od czubka w kierunku ogonka. Przy ogonku lubi zbierać się goryczka i jeśli zrobisz to w odwrotnym kierunku, rozprowadzisz gorzki smak i sałatka stanie się niejadalna. Ogórka pokroić w cienkie plasterki.
- Obrać cebulę i pokroić w cienkie piórka.
- Cebulę i pokrojone ogórki umieścić w salaterce i wymieszać z solą ( 2-3 szczypty), by zmiekły i puściły sok. Soku nie odlewać, bo to same sole mineralne i wszystko co najzdrowsze w ogórku.
- Przygotować sos winegret. Oliwę z octem i miodem wymieszać na gładką emulsję
- Ogórki połączyć z sosem. Dorzucić pokrojony szczypior i koperek. Ewentualnie skorygować ilość soli. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego!
6 komentarzy
Ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam według tego przepisu, wyszło super!!! Tylko zamiast szczypiorku dodałam natkę pietruszki i odrobinę musztardy. Gocha
OdpowiedzUsuńSuper:) Też bardzo lubimy tak przygotowane ogórki:)
UsuńSuper
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję super przepis akurat nie miałam śmietany wyszła pyszna
OdpowiedzUsuńTo mnie cieszy. Polecam się:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!