W smaku naleśników kokos jest ledwo wyczuwalny, jednak przez użycie mleczka kokosowego naleśniki są delikatniejsze w smaku, ach ten zapach przy smażeniu ....Sami spóbujcie!
Ciasto naleśnikowe (8 -10 sztuk):
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
150 g mleka kokosowego (u mnie 60 % )
150 g zwykłego mleka ( 1,5 % tluszczu)
1 łyżeczka miodu (żeby się zarumieniły)
1 jajko
1 łyżka oleju
Nadzienie :
300-400 g twarożku + cukier (lub miod) + 2 łyżki jogurtu
owoce: 1 nektarynka, 150 g truskawek, garstka borówki amerykańskiej
sok z 1/2 cytryny lub 1 łyżka octu balsamicznego
Polewa :
150 g malin (u mnie mrożone) - na polewę owocową
1 łyżka cukru lub miodu
2 łyżki oleju do smażenia
wiórki kokosowe - opcjonalnie
Wykonanie:
- Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać trzepaczką balonową i odstawić przynajmniej na pół godziny. Dopiero po tym czasie ustalamy ostateczną gęstość ciasta. Gdy mąka napęcznieje może się okazać, że musimy je jednak rozrzedzić. Ciasto musi się swobodnie rozlewać na patelni.
- Twarożek wymieszać z jogurtem i cukrem. Odstawić na bok.
- Owoce pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny lub octem balsamicznym. Odstawić, by się marynowały.
- Maliny wrzucić do rondelka, dodać cukier, sok z cytryny i rozgotować. Przetrzeć przez sitko, przelać do dzbanuszka
- Olej do smażenia wlać do kubeczka i przygotować pędzel silikonowy. Rozgrzać patelnię, posmarować olejem przy pomocy pędzla, wylewać chochlą porcje ciasta i usmażyć 8-10 naleśników.
- Naleśniki przekładać serem, dodając porcje owoców z marynaty. Zwijać w rulon lub składać w kopertę, polać sosem malinowym. Życzę smacznego!
2 komentarzy
Zdrowe naleśniki z wspaniałymi dodatkami :)
OdpowiedzUsuńcudne, kocham naleśniki !! szczególnie te zdrowe ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!