czwartek, 27 czerwca 2013

Pyszny bakłażan zapiekany z ziołami i pomidorami z piekarnika - "al forno"


Bakłażan "al forno", czyli po prostu pieczony, zapiekany bakłażan to hit rodem z Sardynii. Ten śródziemnomorski przysmak można przygotować na wiele sposobów. Dzisiejsza propozycja to pieczona oberżyna pod pierzynką z pomidorów, ziół, cebuli, parmezanu i bułki tartej, czyli wersja idealna dla wegetarian. Oto kilka prostych i popularnych składników, a danie nie tylko cieszy oczy, ale i nasze podniebienia. Całość naprawdę pyszna i bardzo prosta do przygotowania.
Tak zapieczony bakłażan może być przystawką, stanowić odrębne danie lub np. z dodatkiem ryżu stanowić pyszny obiad lub gorącą kolację. U nas dzisiaj z dodatkiem kaszy gryczanej. Zapraszam do wypróbowania tego smakowitego przepisu.

Składniki na 2 porcje:
2 bakłażany

1 cebula
500 g dojrzałych pomidorów
2 łyżki kaparów (ze słoiczka)
50 g czarnych oliwek 
4-5 łyżek świeżo startego parmezanu 
4 łyżki bułki tartej
1 gałązka rozmarynu
kilka gałązek tymianku (oregano)
4 łyżki oliwy, sól, pieprz

Wykonanie:
  • pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w ćwiartki, usunąć pestki, następnie pokroić w kostkę
  • Na łyżce oliwy podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać posiekane zioła i pokrojony pomidor. Posolić, dodać pieprz i dusić pod przykryciem około 10 minut.
  • W międzyczasie umyć bakłażany i pokroić wzdłuż na 1 cm grubości plastry. Pokroiłam je krajalnicą do chleba. Posolić plastry bakłażana, odstawić, aż puszczą sok (pozbawimy je w ten sposób goryczki ).
  • Nastawić piekarnik na 200 ° C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Oberżyny osuszyć, ułożyć na przygotowanej blaszce i przy pomocy pędzla posmarować oliwą.
  • Posiekać kapary oraz oliwki, połączyć z pomidorami, startym serem i bułką tartą. Gdyby masa była za rzadka dodać więcej bułki tartej. Powstałą pastę rozsmarować równomiernie na plastrach bakłażana i zapiekać około 15-20 minut w 200°C.
  • Gdy bakłażany zmiękną, a panierka się przyrumieni danie jest gotowe. 
                                                                 SMACZNEGO !











2 komentarzy

  1. Świetny przepis, z którego na pewno warto skorzystać. Mam nadzieję, że wyjdzie mi chociaż w połowie tak dobrze jak Tobie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Na pewno się uda, a najważniejsze, że będzie smakować:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!