Bakłażan "al forno", czyli po prostu pieczony, zapiekany bakłażan to hit rodem z Sardynii. Ten śródziemnomorski przysmak można przygotować na wiele sposobów. Dzisiejsza propozycja to pieczona oberżyna pod pierzynką z pomidorów, ziół, cebuli, parmezanu i bułki tartej, czyli wersja idealna dla wegetarian. Oto kilka prostych i popularnych składników, a danie nie tylko cieszy oczy, ale i nasze podniebienia. Całość naprawdę pyszna i bardzo prosta do przygotowania.
Tak zapieczony bakłażan może być przystawką, stanowić odrębne danie lub np. z dodatkiem ryżu stanowić pyszny obiad lub gorącą kolację. U nas dzisiaj z dodatkiem kaszy gryczanej. Zapraszam do wypróbowania tego smakowitego przepisu.
Składniki na 2 porcje:
2 bakłażany
500 g dojrzałych pomidorów
2 łyżki kaparów (ze słoiczka)
50 g czarnych oliwek
4-5 łyżek świeżo startego parmezanu
4 łyżki bułki tartej
1 gałązka rozmarynu
kilka gałązek tymianku (oregano)
4 łyżki oliwy, sól, pieprz
Wykonanie:
- pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w ćwiartki, usunąć pestki, następnie pokroić w kostkę
- Na łyżce oliwy podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać posiekane zioła i pokrojony pomidor. Posolić, dodać pieprz i dusić pod przykryciem około 10 minut.
- W międzyczasie umyć bakłażany i pokroić wzdłuż na 1 cm grubości plastry. Pokroiłam je krajalnicą do chleba. Posolić plastry bakłażana, odstawić, aż puszczą sok (pozbawimy je w ten sposób goryczki ).
- Nastawić piekarnik na 200 ° C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Oberżyny osuszyć, ułożyć na przygotowanej blaszce i przy pomocy pędzla posmarować oliwą.
- Posiekać kapary oraz oliwki, połączyć z pomidorami, startym serem i bułką tartą. Gdyby masa była za rzadka dodać więcej bułki tartej. Powstałą pastę rozsmarować równomiernie na plastrach bakłażana i zapiekać około 15-20 minut w 200°C.
- Gdy bakłażany zmiękną, a panierka się przyrumieni danie jest gotowe.
2 komentarzy
Świetny przepis, z którego na pewno warto skorzystać. Mam nadzieję, że wyjdzie mi chociaż w połowie tak dobrze jak Tobie!
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Na pewno się uda, a najważniejsze, że będzie smakować:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!