Racuchy z kwiatami czarnego bzu

Przepiękny krzak czarnego bzu o ciemnobordowych liściach i  różowych kwiatach gości w moim ogrodzie kilka ładnych lat. Jednak dopiero w tym roku obsypał się niezliczoną ilością kwiatów i spowił cały ogród swoim odurzającym, czarującym zapachem. Pijemy lemoniadę z kwiatami bzu, ogromna porcja kwiatów suszy się, by dołączyć do zimowych zapasów. A dziś zrobiłam racuchy z bzowymi kwiatami.

Racuchy są puchate, niezwykle pulchne, po prostu przepyszne. Trochę zdrowsze niż te zwykłe z białej mąki, bo zrobiłam je z mąki orkiszowej. Możesz je zrobić w całości z mąki pełnoziarnistej lub wymieszać ze zwykłą w dowolnej proporcji.


Jedynym mankamentem tego dania smażenie ich w taki upał, chociaż gotowe racuchy to świetna lekka propozycja obiadowa na letnie upały. Proponuję do racuchów lemoniadę z bzowymi kwiatami z ogromną ilością lodu.

Składniki na 12 racuchów:

  • 12 baldachów bzu 
  • 1 szklanka mąki (orkiszowa 630)
  • 1 szklanka kefiru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

WYKONANIE:

  • Oddzielić żółtka od białek. Mąkę, kefir, żółtka jaj, sól i sodę  wymieszać na gładką, jednolitą masę. Białka jaj ubić na sztywno. Pianę połączyć z ciastem
  • Rozgrzać patelnię, wlać olej. Pamiętajmy, by oleju nie żałować, otrzymamy wtedy chrupiące racuchy i wbrew pozorom wchłoną o wiele mniej tłuszczu.
  • Maczać baldachy w przygotowanym cieście trzymając za ogonek, pomagając sobie widelcem. Nadmiar ciasta delikatnie strzepnąć. Układać na rozgrzanej patelni. Gdy tylko ciasto się zetnie, obciąć ogonki wraz z odgałęzieniami. Gdy racuchy się przyrumienią, odwrócić i smażyć z drugiej strony.
  • Usmażone, układać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem celem odsączenia nadmiaru tłuszczu
  • Jeszcze ciepłe, posypać cukrem pudrem. Podawać możliwie zaraz po upieczeniu. Nie przetrzymywać za długo w cieple, lepiej później upiec drugą porcję.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Uwagi!
Przepis na racuchy jest  naprawdę świetny i bardzo uniwersalny, bo możemy, zamiast kwiatów bzu, użyć każdych innych ulubionych owoców. Przepyszne są z jagodami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *