Sernik kokosowy z truskawkami

Ten przepis jest moim setnym postem na blogu, toteż musi być wyjątkowy. I taki właśnie jest. Sernik kokosowy z truskawkami jest absolutnie doskonały. Dzięki dodatkowi jogurtu greckiego  jest niezwykle kremowy, aksamitnie gładki. Z wyraźną, wyczuwalną nutą kokosową zachwyci nie tylko wielbicieli kokosa. Po prostu pyszny!

Ozdobiłam go świeżymi truskawkami i polałam Tortengussem. Upiekłam w małej foremce o średnicy 20 cm. Zapraszam do wypróbowania przepisu!

Składniki na spód:

  • 6 sucharków pełnoziarnistych (60 g)
  • 4 łyżki wiórków kokosowych (30 g) + dodatkowo 2 łyżki do obsypania boków
  • 2 łyżki masła (50 g)

Składniki na masę serową:

  • 500 g sera twarogowego (użyłam Schichtkäse — handgeschöpft von Landliebe) lub ser z wiaderka
  • 200 g jogurtu greckiego 10%
  • 180-200 g kokosowego kremu z puszki (85% ekstraktu z kokosa)
  • 3 jajka L
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy

Dodatkowo:

  • 150-200 g truskawek i 1 op.Tortenguss

Wykonanie:

  • Sucharki lub ulubione ciastka zmiksować w blenderze. Wmieszać masło i wiórki kokosowe.
  • Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, obręcz od środka wysmarować masłem.
  • Nastawić piekarnik na 175 ° C.
  • Rozdrobnionymi okruchami wyłożyć dno formy i dokładnie ucisnąć. Włożyć do lodówki.
  • Ser wyłożyć z pudełka do misy. Wymieszać ręcznym robotem na małych obrotach z jogurtem greckim. Cały czas miksując dodać cukier, kolejno po 1 jajku i przez sitko wsypać budyń lub mąkę ziemniaczaną.
  • Po otworzeniu puszki z kremem kokosowym nie mieszać zawartości, tylko z góry zebrać gęsty krem i dodać do masy serowej.
  • Całość wylać na przygotowany spód i włożyć do nagrzanego piekarnika.
  • Piec 15 minut w 175 ° C, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 i piec dalsze 60 minut. Gdyby po tym czasie sernik był nadal bardzo ruchomy wydłużyć czas pieczenia
  • Następnego dnia (lub na zimny już sernik) pokroić truskawki w plasterki  i ułożyć wachlarzykowato na serniku. Posmarować Tortengussem lub galaretką. Boki wysmarować miodem i obsypać wiórkami kokosowymi.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *