piątek, 14 czerwca 2013

Turbot z lubczykowo-melisowym pesto


Turbot to rarytas z Bałtyku. Z wyglądu przypomina flądrę. Może ważyć nawet 20 kg. Ze względu na smak i konsystencję jest jedną z najbardziej cenionych ryb w Europie. Rarytasem jest dlatego, gdyż nie pływa w ławicach, tylko stanowi połów uboczny podczas połowu innych ryb.
Dzisiaj przygotowałam turbota z pesto lubczykowo-melisowym, bo tych ziół mam w ogrodzie w bród. Jeśli nie macie dostępu do świeżych ziół, ani znajomych z ogrodem, spokojnie możecie zrobić pesto z pęczka pietruszki i też będzie pyszne. Zioła nie tylko korzystnie wpływają na stan naszego zdrowia ale pomagają wyczarować w kuchni prawdziwe smakowitości. Warto wykazać się fantazją i tworzyć własne kompozycje ziołowe. Mam nadzieję, że mój przepis będzie dla Was inspiracją.


Składniki:

1 turbot ok. 80 dkg (lub każda inna biała ryba)
2 garści lubczyku
2 garści melisy cytrynowej
2 ząbki czosnku
50 g orzechów włoskich
4-5 łyżek oliwy lub dobrego oleju rzepakowego
cytryna, sól

Wykonanie:
  • Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i posolić. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Zioła posiekać, czosnek drobno pokroić, orzechy również i rozdrobnić bądź w moździerzu, bądź w małym rozdrabniaczu elektrycznym. Na koniec zmiksować z oliwą. Doprawić solą do smaku.
  • Tak przygotowane pesto rozłożyć równomiernie na rybie.
  • Wstawić rybę do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 190 ° C.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z surówką z rzodkiewek i młodymi ziemniaczkami. Życzę smacznego!


2 komentarzy

  1. Mmm, ja robiłam pesto wczoraj:)Z melisą musi być świetne!
    A tutaj http://polagotuje.blogspot.com/2013/06/dziekuje-za-wyroznienie.html
    odpowiedziałam na Twoje pytania

    Serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak,jest wysmienite!Ze swoich odpowiedzi zrobilas male opowiadanko.Przeczytalam z zainteresowaniem.Zycze Polu niewyczerpanego zrodla inspiracji w kuchni!Goraco pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!