Ziemniaki podsmażane z boczkiem, cebulą i kefirem

Najprostsze dania są najsmaczniejsze! Bo cóż może być lepszego na upalne dni niż pyszne ziemniaczki podsmażane z boczkiem i cebulką, a do tego orzeźwiający zimny kefir. Danie to ma na pewno całą rzeszę zwolenników. Proste i pyszne. Lubicie taki zestaw?

Wbrew pozorom jest to naprawdę sycący i zdrowy obiad. Danie można wzbogacić dodatkiem np. sadzonego jajka.

Składniki na 2 duże porcje:

  • 600 g młodych ziemniaków
  • 1 spora cebula
  • 100-150 g boczku wędzonego
  • 2 kefiry a 500 g
  • koperek 
  • szczypiorek
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła ghee

Wykonanie:

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach lub na parze. Ostudzić, obrać z łupinek.
  • Boczek pokroić w słupki i umieścić na rozgrzanej patelni. Wytapiać na wolnym ogniu tłuszcz z boczku około 10-15 minut, aż się ładnie zarumieni
  • Na drugiej patelni rozgrzać masło ghee i podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli dodać pokrojone w plasterki ziemniaki. Podsmażać razem około 15 minut na wolnym ogniu często mieszając. Oczywiście stopień wysmażenia zależy od naszych upodobań.
  • Na koniec wymieszać ziemniaki z chrupiącym boczkiem. Posypać suto zielonym szczypiorkiem lub koperkiem.
  • Podawać ze schłodzonym kefirem

W wersji dla wegetarian pominąć boczek, a ziemniaki suto posypać koperkiem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *