Najprostsze dania są najsmaczniejsze! Bo cóż może być lepszego na upalne dni niż pyszne ziemniaczki odmażane z boczkiem i cebulką, a do tego orzeźwiający zimny kefir. Danie to ma na pewno całą rzeszę zwolenników. Proste i pyszne. Lubicie taki zestaw?
Wbrew pozorom jest to naprawdę sycący i zdrowy obiad. Danie można wzbogacić dodatkiem np. sadzononego jajka.
Składniki na 2 duże porcje:
600 g młodych ziemniaków
1 spora cebula
100-150 g boczku wędzonego
2 kefiry a 500 g
koperek, szczypiorek
sól, pieprz do smaku
2 łyżki masła ghee
Wykonanie:
- Ziemniaki ugotować w mundurkach lub na parze. Ostudzić, obrać z łupinek.
- Boczek pokroić w słupki i umieścić na rozgrzanej patelni. Wytapić na wolnym ogniu tłuszcz z boczku około 10-15 minut, aż się ładnie zrumieni
- Na drugiej patelni rozgrzać masło ghee i podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli dodać pokrojone w plasterki ziemniaki. Posmażać razem około 15 minut na wolnym ogniu często mieszając. Oczywiście stopień wysmażenia zależy od naszych upodobań.
- Na koniec wymieszać ziemniaki z chrupiącym boczkiem. Posypać suto zielonym szczypiorkiem lub koperkiem.
- Podawać ze schłodzonym kefirem
O wartościach odżywczach ziemniaków, możesz przeczytać tutaj: klik
6 komentarzy
Łatwe,szybkie i pyszne. Czego więcej chcieć.
OdpowiedzUsuńOtóż to, bo w prostocie siła!
UsuńZgodze sie, ze pyszne, ale czy "zdrowe"? Smazony boczek, maslo ghee - tlusto, kalorycznie i niezdrowo.
OdpowiedzUsuńOwszem, proste nieprzetworzone produkty są zawsze zdrowe, a tłuszcze wręcz niezbędne do zachowania zdrowia:)
UsuńZgadzam się w 100%, proste i nieprzetworzone jedzenie to najlepsze jedzenie! :)
OdpowiedzUsuńA takie ziemniaczki mogą nam dostarczyć wiele składników odżywyczych :)
Dla mnie obiadek pycha!
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!