środa, 31 lipca 2013

Cukiniowe rollo nadziewane mięsem



Bardzo smaczna zapiekanka - cukinia nadziewana mięsem. Szczególnie dla amatorów suszonych pomidorów i majeranku, bo te dominują jako przyprawy nadzienia mięsnego. Wystarczy mięso zastąpić kuskusem, a otrzymamy pyszne danie dla wegetarian. Wykorzystując makaron z poprzedniego dnia mieliśmy dziś wspaniałe danie obiadowe.
Ryż pasowałby równie dobrze.
W tym wydaniu zapiekankowym cukinia prezentuje się znakomicie. Świetnie się sprawdzi również na wszystkie wyjątkowe okazje. Biesiadnicy będą zachwyceni. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.


Składniki na 4 porcje:
3 cukinie
4-5 gałązek zielonej pietruszki
40 g suszonych pomidorów (z zalewy ze słoiczka)
200 g mieszanego mięsa mielonego
2 łyżki posiekanych migdałów
1 łyżeczka suszonego majeranku ( dodałam jeszcze świeży)
sól, pieprz
100 ml bulionu warzywnego
100 ml śmietanki kremówki
50 g startego sera włoskiego np. Grana Padano, Parmezan

Wykonanie:
  • Obciąć piętki z cukinii i podzielić każdą na 4 części. Wyciąć środek z każdego kawałka. Najlepiej zrobić to małą łyżeczką.
  • 1/3 wyjętego miąższu z cukinii pokroić w drobną kostkę i wymieszać z posiekaną pietruszką i mięsem. Dodać majeranek, drobno pokrojone pomidorki i posiekane migdały
  • Przyprawionym nadzieniem mięsnym napełnić wydrążone cukinie.
  •  Bulion wymieszać ze śmietaną. Następnie posolić i dodać pieprzu.
  • Cukinie ułożyć w naczyniu, w którym będziemy ja zapiekać. Na dno wlać przygotowany bulion z kremówką, a posypać cukiniowe rollo obficie startym serem.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 200 ° C około 20 minut. Życzę smacznego!

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!