Granat — owoc życia

Specjaliści twierdzą jednomyślnie, że to „owoc życia”. Jest pełen antyutleniaczy. Zawiera ich trzy razy więcej niż ta sama ilość zielonej herbaty, czy czerwonego wina. Są bogatym źródłem witamin: A, C, E, B oraz substancji mineralnych, jak: wapń, krzem, żelazo, potas i jod. Zawiera również błonnik, kwasy organiczne oraz białko.

Granat – właściwości

A oto całe spektrum działania owocu granatowca właściwego (Punica granatum L.) :

  • profilaktyka układu krążenia i serca (nadciśnienie, miażdżyca-redukcja złogów i zwapnień)
  • wysoki poziom antyoksydantów (ochrona serca i mózgu)
  •  cukrzyca — nie podnosi poziomu cukru we krwi
  • profilaktyka nowotworowa — hamuje rozwój i nie dopuszcza do rozwoju nowych komórek nowotworowych (np. rak prostaty, piersi, jelita i płuc)
  • nie dopuszcza do rozwoju procesów zapalnych
  • pozytywne działanie enzymów (reumatoidalne zapalenie stawów)
  • równowaga hormonalna
  • działanie ochronne na płód
  • likwidacja zaburzeń erekcji
  • spowolnienie demencji i objawów choroby Alzheimera

Granat właściwy należy do najstarszych roślin hodowlanych Bliskiego Wschodu. Najstarsza wzmianka o uprawie pochodzi sprzed ponad 3000 lat p.n.e.   
         
Czerwono-fioletowy (plamy są trudne do usunięcia) sok z granatu, słodki i cierpki zarazem dobrze gasi pragnienie. Dodaje się go do napojów i deserów. Z owoców odmian słodkich produkuje się wina.
Same pestki nie są żadnym rarytasem smakowym. Jednak jako dodatek do słodkich deserów i sałatek świetnie podbudowują ich smak i są niezwykle dekoracyjnym ich elementem.

Teraz jest właśnie najlepsza pora, by sięgnąć po ten niezwykle zdrowy owoc. Jego ogromnym plusem jest to, że znakomicie znosi długie przechowywanie, także możemy racjonalnie porcjować czerwone pestki. Jedzmy go jak najczęściej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *