Idealne ciasto na lato, to ciasto z jagodami. Jagodom doprawdy trudno się oprzeć. Moje ciasto jest mocno jagodowe, dodatkowo przekładane przepysznym kremem jagodowym. Bazą kremu jest twarożek, zatem zawiera minimalną ilość tłuszczu i można się nim bezkarnie objadać. Smaczne małe co nieco do popołudniowej kawki. Ciasto upiekłam w małej foremce o przekroju 20 cm.
Składniki :
200 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
2 jajka M
100 g brązowego cukru
125 g jogurtu z pełnego mleka
225 g jagód
Składniki na krem :
150 g twarożku
3 łyżki cukru
1 paczuszka cukru wanilowego
150 g śmietany kremówki
1 op. Sahnefestiger (usztywniacza do śmietany)
3 łyżki konfitury jagodowej
1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
- Włączyć piekarnik i nastawić na 190 ° C.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wmieszać jogurt. Mąkę i 125 g jagód wmieszać przy pomocy szpatułki, bez użycia miksera, inaczej ciasto podobnie jak przy muffinkach będzie twarde.
- Masę wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 25-30 minut. Ostudzić na kratce.
- Gdy ostygnie przeciąć w poprzek na dwie części. Dolną pozostawić większą. Górną podzielić na 8 równych kawałków.
- Sparzyć cytrynę. Zerzeć skórkę z cytryny i wycisnąć 2 łyżki soku.
- Twarożek, cukier, skórkę cytrynową z sokiem i cukier waniliowy wymieszać mikserem .
- Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Wymieszać z masą serową.
- Konfiturę wymieszać z resztą jagód.
- Masę serową rozsmarować na spodzie ciasta. Na krem nałożyć konfiturę z jagodami i lekko pomarmurkować (porobić esy-floresy, by masy się lekko wymieszały).
- Nałożyć podzieloną na części górę. Posypać cukrem pudrem. Życzę smacznego!
2 komentarzy
uwielbiam wszelkie ciasta jogurtowe czy proste ucierańce - są genialne, lekkie, puszyste i przede wszystkim pyszne ! Twoje jest mocno jagodowe, więc w najlepszej możliwej wersji :)
OdpowiedzUsuńDziekuje!Chetnie bym Cie poczestowala!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!